Kostanjevi njoki z maslom in žajbljem. Jesen nam prinaša številne dobrote. Med njimi je kostanj, ki se odlično ujame z njoki.
Sestavine
Kostanjevi njoki
- 500 g krompirja
- 250 g kostanjeve moke
- 50 g pšenične moke
- 1 žlička soli
- 2 jajci
- riževa moka za posipanje
Omaka
- 100 g masla
- 6 žajbljevih listov
- 20 g parmezana, sveže nastrganega
Priprava
1Krompir skuhamo, ga olupimo in zmečkamo. Stresemo ga v veliko skledo in ga pomešamo s kostanjevo moko, pšenično moko in soljo. Dodamo jajca in testo dobro ugnetemo.
2Delovno površino potresemo z malo riževe moke in testo oblikujemo v dolge klobase. Z ostrim nožem jih narežemo na približno dva centimetra dolge koščke. Po vrhu vsak košček pritisnemo z vilicami, da vanj naredimo brazde.
3Pristavimo velik lonec rahlo osoljene vode in jo zavremo. Sočasno v veliki ponvi raztopimo maslo z žajbljevimi listi. Ko voda zavre, vanjo stresemo njoke in jih kuhamo, dokler ne priplavajo na površje. S penovko jih poberemo iz kropa in preložimo v ponev z žajbljovim maslom skupaj z malo vode, v kateri so se kuhali.
4Dobro premešamo in preden jih postrežemo, potresemo s parmezanom.