Naj zadiši po domačem in naravnem. Ješprenj z jurčki je bogata jed, ki navduši vse, ki imamo radi jedi na žlico.
Sestavine
- skodelica ješprenja
- olje
- 100g sesekljane čebule
- 2dcl paradižnikove mezge
- večje korenje
- 200g jurčkov
- 2-3 žlice moke
- sol
- poper
- peteršilj
- timijan
- majaron
Postopek
1Na olju prepražimo čebulo. Ko postekleni dodamo jurčke in jih na hitro prepražimo, da zadišijo. Posujemo z moko in vse skupaj dobro premešamo in pražimo minuto ali dve.
2Zalijemo s slabim litrom vode in medtem, ko čakamo, da vse skupaj zavre, pripravimo skodelico ješprenja, in narežemo korenje. Lahko na kolobarje ali kocke.
3V vrelo vodo z jurčki dodamo vse ostale sestavine. Ješprenj, mezga, korenje, sol, poper, majaron in timijan. Ješprenj se kuha približno 45 minut, zato med kuhanjem skrbimo za primerno gostoto in po potrebi dodajamo vodo in mešamo.
Lahko ga naredimo bolj na redko kot enolončnico ali gostega kot rižoto. Za izboljšanje pa le v krožnik dodajte žličko kisle smetane in peteršilj.