Domača majoneza z gorčico je odlična, kremasta omaka, ki je v svoji osnovi sestavljena izjajčnih rumenjakov, olja in kisa ali limoninega soka, dodajajo pa se ji tudi drugi okusi in začimbe, kot so gorčica, sol, poper in česen. Naš recept zadošča za 375 mililitrov majoneze.
Sestavine za domačo majonezo z gorčico
- 2 rumenjaka
- sol
- bel poper
- 2 žlici belega vinskega kisa ali žlica limoninega soka
- žlička dijonske gorčice
- 300 ml belega ali oljčnega olja
Postopek
1V manjši skledi stepemo rumenjaka skupaj z malo soli in popra, polovico količine kisa in gorčico, da se mešanica zgosti. Vse sestavine morajo imeti sobno temperaturo.
2Po kapljah dodajamo olje, medtem pa na visoki hitrosti mešamo z mešalnikom ali s paličnim mešalnikom. Ko smo vtepli približno 2 žlici olja, mora biti mešanica že zelo gosta. Preostalo olje dodajamo po žlicah ali v tankem curku. Potem primešamo preostali kis in majonezo začinimo s soljo in poprom.
3Majoneza mora biti gosta in bleščeča. Shranimo jo v hladilniku v nepredušni posodi, kjer bo zdražala približno en teden.