Vloženi jurčki za lepšo zimo.
Sestavine za vložene jurčke
- jurčki
- kis za vlaganje
- poper v zrnu (po želji)
Priprava
1Jurčke očistimo in narežemo na poljubno velike koščke. Stresemo jih v slan krop. Ko zavrejo, jih takoj poberemo v cedilo in speremo z mrzlo vodo.
2Zavremo mešanico kisa in vode v razmerju 1:2. Po želji dodamo sol, celi poper, lovor, šalotko (mi razen šalotke ne damo nič drugega, ker želimo, da okus po gobah dominira.) V vrelo mešanico vsujemo gobe in jih takoj, ko zavrejo, naložimo skupaj z vrelo mešanico v še vroče kozarce, ki so bili predhodno segreti v pečici na 100° C.
3Kozarce zapremo, pokrijemo z odejo in naj se počasi do naslednjega dne ohladijo. Pomembno pri vlaganju je, da gobic ne natrpamo preveč v kozarec, da lepo plavajo v kisu in da so mlade in čvrste. Nekateri tudi dodajo poper v zrnju.
Nasvet
4V primeru, da jih imamo namen pojesti dokaj hitro, lahko pripravimo blažjo mešanico, na primer 1:3, se pravi 1 dcl kisa za vlaganje im 3 dcl vode.