Vloženi jurčki

Znam svetuje

Prav vsem nam je dobro poznana aromatična in nežna, a močna okusna nota jurčkov, ki so ena izmed najbolj priljubljenih vrst gob na naših tleh. Pri tem receptu gre za prav poseben način priprave, ki ne le da ohrani, ampak še poudari značilen okus teh gozdnih daril.

Vloženi jurčki so odlična priloga, ki lahko izboljša katerokoli jed, še posebej pa se podajo k mesnim jedem, rižotam in testeninam. Poleg tega so vložene gobe fantastična rešitev, ko želite ohraniti okus poletja in jeseni tudi v hladnejših mesecih.

Sestavine za vložene jurčke

  • jurčki
  • kis za vlaganje
  • poper v zrnu (po želji)

Postopek

1Jurčke očistimo in narežemo na poljubno velike koščke. Stresemo jih v slan krop. Ko zavrejo, jih takoj poberemo v cedilo in speremo z mrzlo vodo.

2Zavremo mešanico kisa in vode v razmerju 1:2.  Po želji dodamo sol, celi poper, lovor, šalotko (mi razen šalotke ne damo nič drugega, ker želimo, da okus po gobah dominira.) V vrelo mešanico vsujemo gobe in jih  takoj, ko zavrejo, naložimo skupaj z vrelo mešanico v še vroče kozarce, ki so bili predhodno segreti v pečici na 100° C.

3Kozarce zapremo, pokrijemo z odejo in naj se počasi do naslednjega dne ohladijo. Pomembno pri vlaganju je, da gobic ne natrpamo preveč v kozarec, da lepo plavajo v kisu in da so  mlade in čvrste. Nekateri tudi dodajo poper v zrnju.

Nasvet

V primeru, da  jih imamo namen pojesti dokaj hitro, lahko pripravimo blažjo mešanico, na primer 1:3, se pravi 1 dcl kisa za vlaganje im 3 dcl vode.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite