Srbski ajvar

Znam svetuje

Ajvar je zelo priljubljena solata, ki jo znajo pripraviti po vseh deลพelah nekdanje Jugoslavije.

Sestavine

  • 12 rdeฤih mesnatih in dolgih paprik
  • 4 jajฤevci
  • 1 ฤebula
  • 1 dcl olja
  • 3 stroki ฤesna
  • ลพlica limoninega soka (ali 2 ลพlici jabolฤnega kisa)
  • sol
  • poper

Priprava

1Jajฤevce operemo, obriลกemo in v peฤici pri 180 ยฐC speฤemo. Olupimo jih, ko so ลกe topli. Oprane in obrisane paprike speฤemo na ploลกฤi ลกtedilnika, zloลพimo v globljo posodo, poลกkropimo s hladno vodo, pokrijemo in pustimo, da se ohladijo. Hladne olupimo in jim odstranimo seme. Paprike in jajฤevce skupaj zmeljemo.

2Na vroฤem olju prepraลพimo drobno sesekljano ฤebulo, da se zmehฤa. Preden se prepraลพi do konca, ji primeลกamo strt ฤesen, ลกe malo popraลพimo in odstavimo. Dodamo mlete paprike in jajฤevce ter premeลกamo.

3Stresemo v malo globjo posodo in poฤasi, ob nenehnem meลกanju, dolivamo olje. Ko vsega porabimo, dodamo limonin sok ali kis, posolimo, popopramo in dobro zmeลกamo. Preloลพimo v veliko skledo, po okusu malo popopramo in prilijemo malo olja.

4Konzerviramo ga tudi kot ozimnico, vendar pri tem ne uporabimo niti ฤesna niti ฤebule, jajฤevce pa malo dlje praลพimo na olju. Ajvar naloลพimo v ฤiste suhe kozarce in pazimo, da v nasuti masi ne ostanejo zraฤni ลพepki.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite