Ajvar je zelo priljubljena solata, ki jo znajo pripraviti po vseh deลพelah nekdanje Jugoslavije.
Sestavine
- 12 rdeฤih mesnatih in dolgih paprik
- 4 jajฤevci
- 1 ฤebula
- 1 dcl olja
- 3 stroki ฤesna
- ลพlica limoninega soka (ali 2 ลพlici jabolฤnega kisa)
- sol
- poper
Priprava
1Jajฤevce operemo, obriลกemo in v peฤici pri 180 ยฐC speฤemo. Olupimo jih, ko so ลกe topli. Oprane in obrisane paprike speฤemo na ploลกฤi ลกtedilnika, zloลพimo v globljo posodo, poลกkropimo s hladno vodo, pokrijemo in pustimo, da se ohladijo. Hladne olupimo in jim odstranimo seme. Paprike in jajฤevce skupaj zmeljemo.
2Na vroฤem olju prepraลพimo drobno sesekljano ฤebulo, da se zmehฤa. Preden se prepraลพi do konca, ji primeลกamo strt ฤesen, ลกe malo popraลพimo in odstavimo. Dodamo mlete paprike in jajฤevce ter premeลกamo.
3Stresemo v malo globjo posodo in poฤasi, ob nenehnem meลกanju, dolivamo olje. Ko vsega porabimo, dodamo limonin sok ali kis, posolimo, popopramo in dobro zmeลกamo. Preloลพimo v veliko skledo, po okusu malo popopramo in prilijemo malo olja.
4Konzerviramo ga tudi kot ozimnico, vendar pri tem ne uporabimo niti ฤesna niti ฤebule, jajฤevce pa malo dlje praลพimo na olju. Ajvar naloลพimo v ฤiste suhe kozarce in pazimo, da v nasuti masi ne ostanejo zraฤni ลพepki.
