Ajvar je zelo priljubljena solata, ki jo znajo pripraviti po vseh deželah nekdanje Jugoslavije.
Sestavine
- 12 rdečih mesnatih in dolgih paprik
- 4 jajčevci
- 1 čebula
- 1 dcl olja
- 3 stroki česna
- žlica limoninega soka (ali 2 žlici jabolčnega kisa)
- sol
- poper
Priprava
1Jajčevce operemo, obrišemo in v pečici pri 180 °C spečemo. Olupimo jih, ko so še topli. Oprane in obrisane paprike spečemo na plošči štedilnika, zložimo v globljo posodo, poškropimo s hladno vodo, pokrijemo in pustimo, da se ohladijo. Hladne olupimo in jim odstranimo seme. Paprike in jajčevce skupaj zmeljemo.
2Na vročem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, da se zmehča. Preden se prepraži do konca, ji primešamo strt česen, še malo popražimo in odstavimo. Dodamo mlete paprike in jajčevce ter premešamo.
3Stresemo v malo globjo posodo in počasi, ob nenehnem mešanju, dolivamo olje. Ko vsega porabimo, dodamo limonin sok ali kis, posolimo, popopramo in dobro zmešamo. Preložimo v veliko skledo, po okusu malo popopramo in prilijemo malo olja.
4Konzerviramo ga tudi kot ozimnico, vendar pri tem ne uporabimo niti česna niti čebule, jajčevce pa malo dlje pražimo na olju. Ajvar naložimo v čiste suhe kozarce in pazimo, da v nasuti masi ne ostanejo zračni žepki.