Ta super sadeลพ moramo poiskati v naravi, ob poteh, ki jih ne onesnaลพujejo avtomobili, ali pa vzgojiti na vrtu. Robidnice so polne koristnih snovi in imajo visoko vsebnost antioksidantov (flavonoidov). Najbolje jih je uลพivati sveลพe, so pa zelo dobre tudi v marmeladi.
Sestavine za marmelado iz robidnic
- 2 kg robidnic
- 1 kg sladkorja
Postopek
1Robidnice na hitro splahnemo pod vodo, ampak res na hitro, da jih ne poลกkodujemo in ne uniฤimo koristne snovi. Izberimo posodo, v kateri jih bomo kuhali ter izmeniฤno nizajmo najprej vrsto robidnic, potem sladkor in tako naprej, dokler sestavin ne zmanjka. Posodo damo na zmeren ogenj.
2Marmelade ne meลกamo, dokler se ne zaฤne zmes gostiti, zatem pa vzamimo kuhalnico v roke in meลกajmo ves ฤas kuhanja. Vse skupaj vam bo vzelo dobro uro in pol ฤasa, ampak se splaฤa.
3Ne pozabite na ohlajeni porcelanski kroลพniฤek, na katerem boste preverjali gostoto in elastiฤnost marmelade. Ko je marmelada pripravljena, bo na kroลพniku elastiฤna in ne bo izgubila oblike.
4Medtem pripravimo steklene kozarce. Sterilizirajmo jih eno uro v peฤici na 100 stopinj Celzija in jih ลกe vroฤe napolnimo z vroฤo marmelado. Dobro zaprimo, kozarce zatem obrnimo na glavo in pokrijmo z odejo. Poฤakajmo, da se ohladijo, nakar jih lahko shranimo v suh, hladen in temen prostor.
ฤe te zanima …
… robidnice so polne vitamina A, vsebujejo pa tudi ลพelezo, kalcij, magnezij, mangan, kalij, betakaroten, vitamin C in E.
… vsebujejo najveฤ ลพeleza med vsemi vrstami sadja, zato so priporoฤljiva reลกitev pri teลพavah s slabokrvnostjo.
… robidovo vino priporoฤajo za zdravljenje parodontoze, obenem seveda krepi dlesni in razjede v ustih.