Mandarine so bogate z vitaminom C, ki prispeva k dobremu imunskemu sistemu, obenem pa zaradi vsebnosti vode gladijo koลพo, zniลพujejo kolesterol, pomagajo pri zmanjลกanju teลพe in varujejo jetra.
Za pripravo marmelade uporabljajte vrste, ki bolj pozno dozorijo, saj vsebujejo manj kisline. Naj bodo tudi povsem zrele, razen ฤe ne ลพelite bolj grenak okus. In raje izberite manjลกe mandarine, saj vsebujejo manj vode.
In ker je mandarinina marmelada ลกe boljลกa, ฤe ji dodamo tudi olupek, naj bo neลกkropljena.
Sestavine
- 1 kg mandarin (neลกkropljenih)
- 1 limona (neลกkropljena)
- 400 g sladkorja
Postopek
1Olupite mandarine in limono ter olupke tri krat prekuhajte. Vodo seveda vsakiฤ zamenjajte. Olupek nato nasekljate in ga dodajte v posodo k mandarinam in limoni, ki ste jih oฤistili tudi ostankov bele koลพice in sesekljali.
2V zmes dodajte tudi sladkor ter posodo postavite na srednji ogenj. Ko zmes zakuha, zmanjลกajte temperaturo in pustite, naj se ลกe naprej kakลกnih 45 minut kuha na majhnem ognju. Obฤasno premeลกajte.
3ล e vroฤo marmelade vlijte v steklene, sterilizirane kozarce. Dobri jih zaprite, pokrijte z odejo in poฤakajte, da se ohladijo.