Sladka malinova marmelada je krasen, sočen dodatek kruhu, pa tudi palačinkam in biskvitom.
Sestavine
- 1 kg malin
- 500 g sladkorja
- 1 neškropljena limona
Postopek
1Maline in sladkor zmešajte skupaj in pustite v pokritem loncu nekaj ur. V tem času se bo med občasnim mešanjem sladkor raztopil in sadje spustilo svoj sok.
2Naribajte lupinico neškropljene limone in jo pustite, naj nas počaka. Limonov sok in odcejene ostanke limone dodajte sadju in prižgite ogenj. Naj se zmes počasi kuha 15 minut. Medtem se bo sadje smehčalo. Peno, ki bo nastajala, sproti pobirajte s penovko.
3Skuhano sadje odstavite z ognja, poberite ostanke limon in marmelado prepasirajte. Če vas semena malin motijo, zmes precedite skozi gazo. Postopek lahko ponovite še enkrat.
4Precejeno kašico znova postavite na ogenj in med mešanjem kuhajte še 15 minut. Na koncu dodajte naribano limono in ugasnite ogenj.
5Dajte jo v sterilizirane in vrele steklene kozarčke, nakar jih zaprite in obrnite na glavo. Pokrijte jih z odejo in naj tako počakajo nekaj ur, dokler se ne ohladijo na sobno temperaturo. Zatem jih znova obrnite na pravo stran in shranite v hladen, temen prostor.