Ribja juha z rižem

Znam svetuje

Ribja juha z okusom po morju tekne vse dni v letu, saj so nam v domačih ribarnicah ribe vedno na voljo. Izberimo cenejše ribe, saj so prav tako dobre, kuhajmo jih z glavo in repom vred, saj je škoda, da juha ne bi dobila vse slastne sokove, ki se sprostijo med kuhanjem ribe.

Sestavine za ribjo juho z rižem

  • 2 različni ribi težki cca 1 kilogram (ta na fotografiji je skuhana z pajkom in ribonom)
  • 2 večja korenčka
  • velika pest peteršilja
  • 1 veja zelene
  • 1 srednja rumena čebula
  • 2 lista lovorja
  • 2 stroka česna

Postopek

1Ribi očistimo (glave in rep pustimo) in ju damo na stran, da se odcedita. Lahko jih tudi popivnamo s papirnato brisačko. Medtem operemo jušno zelenjavo, jo damo v lonec in zalijemo s hladno vodo. Dodamo lovor in česen, pokrijemo in pustimo, da zavre.

2Ko zavre, kuhamo 25 minut na nižji temperaturi, da vse skupaj brbota. Še vedno pustimo pokrito ali delno pokrito. V tem času se zelenjava zmehča. Zatem dodamo še celi ribi, ki ju pustimo, da se na počasnem ognju kuhata 15 minut.

3Ugasnemo plin, juho precedimo, ribo očistimo, korenje prihranimo. Določimo, koliko riža bomo pojedli in ga zakuhamo v juho. Običajno je ena skodelica riža dovolj, da juho zgosti in nas prijetno nasiti.

4Juho postrežemo vročo ter ji dodamo očiščeno ribo in korenček. Po želji lahko namesto riža vkuhamo testenine ali juho postrežemo zgolj z ribo in s korenjem.

5Raje izberemo dve večji ribi, ker ju je lažje očistiti, ko sta kuhani, lahko pa za juho uporabimo zgolj glave in repe rib, ki jih ob pripravi druge ribje hrane ne potrebujemo.

6Sol in poper dodamo po želji.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite