Aronije ni nikoli dovolj in tokratni recept potrjuje, kako raznovrstna je njena uporaba.
Sestavine za marmelado iz aronije, robidnic in jabolk
- 40 dag aronije
- 40 dag robidnic
- 3 dcl jabolฤnega nesladkanega soka
- 2 vaniljeva sladkorja ali ves vaniljev strok
- 1 neลกkropljena limona ali limeta
- 50 dag sladkorja
- 1/2 kg ลพelirnega sladkorja
Postopek
1Aronije in robidnice neลพno operite, da se ne zmeฤkajo in ne odplahnete njihove dragocene sestavine.
2V posodo najprej dajte aronijo, prelijte jo z vodo ravno toliko, da gleda ฤeznje in jih kuhajte, dokler se ne zmehฤajo, kar traja pribliลพno 15 minut. Zatem dodajte robidnice ter kuhajte naprej, dokler se ลกe te ne zmehฤajo. Kuhano zmes prepasirajte.
3Dodajte jabolฤni sok, sladkor, vaniljo, sok in lupinico limone ali limete ter na zmernem ognju kuhajte naprej.
4Ob koncu kuhanja dodajte ลพelirni sladkor. Ugasnite ogenj, dobro premeลกajte ter ลกe vroฤo marmelado vlijte v sterilizirane steklene kozarce in jih dobro zaprite. Pokrijte jih z odejo ali ฤim drugim primernim in poฤakajte, da se ohladijo na sobno temperaturo.
5Prestavite jih v suh in hladen prostor ter postopoma v njih uลพivajte.