Bučkin kompot je okusna in osvežujoča jed, ki jo lahko pripravite iz bučk.
Zdravilna vrednost: Bučke so bogate z vlakninami, vitamini in minerali, vključno z vitaminom C, vitaminom A, kalijem in folno kislino. Zato je bučkin kompot lahko koristen za zdravje prebave in imunskega sistema.
Sestavine za bučkin kompot
- 2 kg podolgovatih zelenih bučk (že olupljenih in narezanih, brez sredice)
- 2 dl jabolčnega kisa
- 2,5 l vode
- 80 dag sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- skorjica cimeta
- 4 klinčki
- 1/2 škatlice citronke
Postopek
1Bučke olupimo, sredico izrežemo in zavržemo, preostali del buče pa zrežemo na manjše kockice. Te nato zalijemo z vodo (iz pipe!), dodamo kis in pustimo stati 24 ur. Občasno premešamo. Naslednji dan buče odcedimo in dobro speremo. Pustimo jih na cedilu, da se odcedijo.
2V večji lonec nalijemo 2,5 l vode in vanjo vmešamo sladkor, cimet, citronko, klinčke in vaniljev sladkor. Vse skupaj zavremo, dodamo buče in kuhamo od tri do pet minut.
3Kozarčke damo v vročo vodo, da se segrejejo oz. v pečico na 100 stopinj. Iz kompota poberemo ven skorjico cimeta in klinčke. V kozarčke vlijemo kompot, kozarčke zapremo, jih zavijemo v odejo in pustimo 3 dni, da se ohladijo.
Nisem verjela, da ima okus po ananasu, dokler ga nisem naredila. Res je dober kompot. Letos ga bom naredila še več.
Odličen je, hvala, ker kuhate z nami!
Ali je potrebno, da so bučke starejše?
Ne, ni potrebno. Uporabne so prav vse bučke.
Ni potrebno ,je pa dobro da lahko uporabimo tudi tiste,ki so nam “ušle izpod nadzora “in so res tako velike da nimamo kam z njimi,škoda pa jih je zavreči.