Pita Gorki

Znam svetuje

Iščete pravo idejo za zdrav, okusen in očem prijazen obrok? Ta recept je primeren tudi za kuharje začetnike, saj je preprost, priprava pa hitra in nezahtevna. Slane pite so simpatična rešitev tako za malo preprostejše kosilo kot za okusno malico. In najbolje od vsega je, da puščajo prosto pot domišljiji. Sestavine zanje lahko izbirate po lastnem okusu oziroma, kot bi na Koroškem dejali: »Spucite hladilnik!« Nič bat kombinirat raznorazne stvari. Seveda, zakon je, če se le da, da uporabljate svežo sezonsko zelenjavo. Če jo boste kombinirali z mesom, pa naj bo kakovostno, od zaupanja vrednega mesarja. Moja zimska izvedba slane pite vsebuje piščančje meso, por, brstični ohrovt in za piko na i pekoče posušene paradižnike. Pa zakurimo in gasa!

Sestavine

Krhko testo:

  • 100 g masla
  • 200 g moke (navadni moki lahko za bolj zdrav učinek dodate tretjino pirine)
  • 1 jajce
  • za konico noža sode bikarbone
  • 2 žlici mrzle vode
  • ščepec soli

Nadev:

  • piščančje prsi (1 kos)
  • 20 dag pora
  • 25 dag brstičnega ohrovta
  • 4 polovičke pekočih posušenih paradižnikov
  • 2 stroka česna
  • sol
  • poper

Polivka:

  • 1 kisla smetana
  • 2 jajci
  • 3 žlice mleka
  • ovčji sir ali parmezan

Priprava

1Testo najlaže naredimo na roke. Penasto zmešamo maslo, sol in jajce, nato pa v zmes zamešamo moko in sodo. Ko bo zmes dobila kašasto konsistenco, dolijemo vodo ali hladno mleko. Na hitro pregnetemo in oblikujemo v kepo testa. Iz sestavin moramo narediti testo s čim manj gibanja, ker bomo s tem ohranili rahlo in krhko testo. Če ga boste preveč gnetli, bo elastično, to pa bo povzročilo, da se bo v pečici skrčilo in postalo čigumasto. Testo zavijte v alu folijo in ga dajte počivati v hladilnik za eno uro.

2Testo malo razvaljajte in z njim obložite model. S prsti ga kar pošteno pritisnemo ob robove. Testo, ki štrli čez rob, odtrgamo. Testo preluknjamo po vsej površini z vilicami in ga približno 15 minut pečemo v pečici pri 180 °C. Testo se mora speči in mogoče malo porjaveti.

3Medtem ko se testo peče, pripravimo nadev. Piščančje prsi narežemo na manjše kose, por na kolobarje, paradižnik na trakce in česen sesekljamo. Brstični ohrovt vržemo za pet minut v krop. Vse skupaj damo v ponev in na oljčnem olju malo popražimo. Nadev nato enakomerno porazdelimo čez pečeno pito, posolimo, popopramo. Sestavine za polivko zmešamo skupaj, razžvrkljamo in z njo prelijemo pito. Čez položimo par koščkov masla in jed položimo v pečico.

Sestavine naj bodo kar se da sveže.

4Pečemo na 200 °C približno 30 minut oziroma tako dolgo, da se povrhu naredi lepa skorjica.

Lepo zapečena skorjica

5Ko je pita pečena, jo okrasimo s peteršiljem in z oljčnim oljem.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite