Ajvar. Slavna priloga. Rdeฤe paprike, jajฤevci in zaฤimbe. Da bo zima slajลกa, ga pripravimo ฤim veฤ. Prilega se zraven mesa, zelenjave – pravzaprav skoraj povsod.
Sestavine za ajvar
- 3 kg rdeฤih podolgovatih paprik
- 2 kg paradiลพnika
- 1 kg jajฤevcev
- 3 dcl olja
- 3 ลพlice soli
- 5 strokov ฤesna
Postopek
1Oprane paprike speฤemo v peฤici na 250 stopinj. Peฤemo jih 25-30 minut. ล e tople paprike olupimo.
2Jajฤevce in paradiลพnike prav tako speฤemo v peฤici.
3Olupljene paprike in jajฤevce skupaj zmiksamo, paradiลพnik pa posebej.
4V veฤji posodi segrejemo olje, dodamo zmlet paradiลพnik in ga praลพimo, da izhlapi tekoฤina. Nato dodamo zmlete paprike in jajฤevce, solimo in vse skupaj duลกimo, dokler se ajvar ne loฤi od posode. Pogosto premeลกamo.
5ล e vroฤ ajvar damo v kozarce, vmes pa posipamo s sesekljanim ฤesnom. Kozarce napolnimo do vrha in jih takoj zapremo s pokrovom. Za bolj pikanten ajvar lahko dodamo feferone. Kozarce pokrijemo z odejo in poฤakamo, da se ohladijo.