Ajvar. Slavna priloga. Rdeče paprike, jajčevci in začimbe. Da bo zima slajša, ga pripravimo čim več. Prilega se zraven mesa, zelenjave – pravzaprav skoraj povsod.
Sestavine za ajvar
- 3 kg rdečih podolgovatih paprik
- 2 kg paradižnika
- 1 kg jajčevcev
- 3 dcl olja
- 3 žlice soli
- 5 strokov česna
Postopek
1Oprane paprike spečemo v pečici na 250 stopinj. Pečemo jih 25-30 minut. Še tople paprike olupimo.
2Jajčevce in paradižnike prav tako spečemo v pečici.
3Olupljene paprike in jajčevce skupaj zmiksamo, paradižnik pa posebej.
4V večji posodi segrejemo olje, dodamo zmlet paradižnik in ga pražimo, da izhlapi tekočina. Nato dodamo zmlete paprike in jajčevce, solimo in vse skupaj dušimo, dokler se ajvar ne loči od posode. Pogosto premešamo.
5Še vroč ajvar damo v kozarce, vmes pa posipamo s sesekljanim česnom. Kozarce napolnimo do vrha in jih takoj zapremo s pokrovom. Za bolj pikanten ajvar lahko dodamo feferone. Kozarce pokrijemo z odejo in počakamo, da se ohladijo.