Ajvar

Znam svetuje

Ajvar. Slavna priloga. Rdeฤe paprike, jajฤevci in zaฤimbe. Da bo zima slajลกa, ga pripravimo ฤim veฤ. Prilega se zraven mesa, zelenjave – pravzaprav skoraj povsod.

Sestavine za ajvar

  • 3 kg rdeฤih podolgovatih paprik
  • 2 kg paradiลพnika
  • 1 kg jajฤevcev
  • 3 dcl olja
  • 3 ลพlice soli
  • 5 strokov ฤesna

Postopek

1Oprane paprike speฤemo v peฤici na 250 stopinj. Peฤemo jih 25-30 minut. ล e tople paprike olupimo.

2Jajฤevce in paradiลพnike prav tako speฤemo v peฤici.

3Olupljene paprike in jajฤevce skupaj zmiksamo, paradiลพnik pa posebej.

4V veฤji posodi segrejemo olje, dodamo zmlet paradiลพnik in ga praลพimo, da izhlapi tekoฤina. Nato dodamo zmlete paprike in jajฤevce, solimo in vse skupaj duลกimo, dokler se ajvar ne loฤi od posode. Pogosto premeลกamo.

5ล e vroฤ ajvar damo v kozarce, vmes pa posipamo s sesekljanim ฤesnom. Kozarce napolnimo do vrha in jih takoj zapremo s pokrovom. Za bolj pikanten ajvar lahko dodamo feferone. Kozarce pokrijemo z odejo in poฤakamo, da se ohladijo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite