Odličen sirup za poletno osvežitev. Najtežji del je, nabrati dovolj robidnic.
Sestavine
- 1 l robidnic
- 0,5 l vode
- 600 g sladkorja
- 50 g citronke
Priprava
1Vodo prekuhamo in ohladimo. V večjo posodo damo robidnice, ki jim očistimo peclje. S pasirko jih dobro pomečkamo, prelijemo s prekuhano vodo, dodamo citronsko kislino, premešamo, pokrijemo in pustimo en dan stati.
2Naslednji dan najprej dobljeno kašo precedimo. Uporabite večje sito in si pomagajte tako, da z roko mešate kašo in iztisnete čim več soka. Na liter dobljenega soka primešajte 0,4 kg (lahko tudi manj) sladkorja. Sladkor mešajte, dokler se čisto ne stopi.
3Dobljeni sirup nalijte v čiste steklenice, dobro zaprite in shranite v hladilniku. Ker soka ne kuhamo, ohrani vse vitamine, lahko nam pa tudi zavre, zato ga kar hitro rabite. Če se vam ne ljubi nabirati robidnic, lahko uporabite katerokoli drugo jagodičevje (ribez, borovnice, maline…).