Sirup iz črnega ribeza je bolj aromatičen od rdečega ribeza, je prava zakladnica C in E vitamina, vitaminov skupine B in mineralov. Vsebuje tudi veliko naravnega pektina, zato mu ni potrebno dodajati sredstev za zgoščevanje.
Sestavine za sirup iz črnega ribeza
- 3 kg ribezovih jagod
- 1 kg sladkorja
- 1 l vode
- 60 g citronske kisline
Postopek
1Ribezove jagode dobro očistimo in operemo. Izbiramo zrele, zdrave sadeže. Sadeže zmiksamo s paličnim mešalnikom, potresemo s sladkorjem in citronko, dobro premešamo in pustimo nekaj časa stati. Medtem dobro operemo in steriliziramo steklenice, v katere bomo nalivali naš sirup.
2Skupaj s pokrovčki jih postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 100°C in jih steriliziramo 15 minut, pečico ugasnemo in steklenice pustimo v njej, jemljemo jih sproti, da sok nalivamo v vroče steklenice.
3Ribez zalijemo z litrom vode in ob stalnem mešanju segrevamo do vretja, dokler se ne začnejo delati pene, tako bomo uničili bakterije, ne pa tudi vitaminov.
4Vroč sok odstavimo z ognja in ga skozi gosto cedilo ali gazo nalivamo v vroče steklenice.
5Dobro jih zapremo in pokrijemo, da se počasi ohlajajo. Iz navedenih sestavin dobimo približno 4,5 litrov sirupa.
6Sirup hranimo v temnem in hladnem prostoru, ko steklenico odpremo pa v hladilniku. Če ga nalijmo v lepe steklenice, je sirup iz črnega ribeza tudi izvirno darilo.