Izdelava drenovega likerja je tradicionalna dejavnost, ki se v mnogih druลพinah izvaja generacije. Liker iz drenovk je znan po svojem edinstvenem okusu in ลกtevilnih uporabah, vkljuฤno z zdravilnimi. Upoลกtevajte, da potrebuje nekaj ฤasa za zorenje, zato bodite potrpeลพljivi.
Sestavine za drenov liker
- 1 kg drenovk (po moลพnosti zrelih in neopranih, da ohranijo svoje naravne kvasovke)
- 1 liter alkohola (vodka ali ลพganje, cca. 40% alkoholne vsebine)
- 500 g sladkorja
- 2 palฤki cimeta
- 2-3 klinฤki
- 1 bio limona
Postopek
1Drenovke dobro pregledajte in odstranite vse, ki so pokvarjene ali imajo znake plesni. ฤe so zelo umazane, jih rahlo obriลกite z vlaลพno krpo.
2Steklenico, v kateri boste pripravljali liker, dobro sterilizirajte.
3Drenovke razporedite v sterilizirano steklenico in dodajte cimeta, klinฤke in nekaj lupine bio limone.
4Alkohol prelijte prek drenovk v steklenico, da so popolnoma prekrite.
5Steklenico dobro zaprite in jo postavite v temen in hladen prostor za vsaj 4-6 tednov. Obฤasno steklenico pretresite.
6Po preteku zorenja, liker precedite skozi fino cedilo ali gazo, da odstranite vse trdne delce.
7V loncu zmeลกajte 500 g sladkorja z 250 ml vode in segrevajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Pustite, da se sirup ohladi.
8Ohlajeni sladkorni sirup zmeลกajte s precedenim alkoholom.
9Meลกanico nalijte v sterilizirane steklenice in pustite stati ลกe vsaj 2 tedna, da se okusi dobro premeลกajo. Po konฤanem zorenju je vaลก drenov liker pripravljen za uลพivanje. Shranjujte ga v temnem in hladnem prostoru.