Čokoladni napitek s cimetom – žametno topel objem v skodelici

Znam svetuje

Čokoladni napitek s cimetom – žametno topel objem v skodelici je sladki ritual, ki razveseli v nekaj minutah. Mleko, kakav, čokolada in dišeč cimet se povežejo v gosto, svilnato pijačo, na vrhu pa mehki oblak stepene smetane. Popoln za leno nedeljo, po sneženju ali kot mala večerna razvada, ki prežene otožnost in vrne nasmeh.

Sestavine za čokoladni napitek s cimetom (za 2 veliki skodelici)

  • 5 dl mleka
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • 2 žlici čokolade v prahu
  • 2 žlici kakava
  • 100 g čokolade za kuhanje (70–75% za izrazitejši okus)
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 2 dl sladke smetane (za stepanje)
  • po želji: ščepec soli, 1/2 žličke vaniljevega ekstrakta, naribana lupinica bio pomaranče ali ščepec kajenskega popra za “mexico” twist

Postopek

1V kozico vlijte 4 dl mleka in dodajte sladkor v prahu. Segrevajte do tik pod vretje (ne zavrite), občasno premešajte.

2V preostalih 1 dl mleka razžvrkljajte kakav, čokolado v prahu in cimet (dodajte tudi ščepec soli in vaniljo, če ju uporabljate). Mešanico vlijte v vroče mleko in ob stalnem mešanju kuhajte 1–2 minuti na zmernem ognju.

3Dodajte sesekljano čokolado za kuhanje. Mešajte, da se popolnoma stopi in napitek postane žametno gost. Če želite aromo pomaranče ali blagi »kick«, zdaj vmešajte lupinico oziroma ščepec kajenskega popra.

4Smetano stepite do mehkih vrhov. Napitek nalijte v ogrete skodelice, po vrhu dodajte oblak stepene smetane in nežno potresite s kančkom cimeta ali kakava.

Nasveti za popoln čokoladni napitek

• Za gostejši napitek kuhajte minuto dlje ali vmešajte 1 žličko koruznega škroba, raztopljenega v 1 žlici hladnega mleka.
• Ščepec soli poudari čokolado, vanilja zaokroži aromo, pomarančna lupinica pa doda svežino.
• Uporabite mandljevo ali ovseno mleko in rastlinsko smetano – temna čokolada brez mleka je idealna za vegansko različico.
• Skodelice pred serviranjem ogrejte z vročo vodo, da napitek ostane dlje topel in kremast.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Katera čokolada je najboljša?

Najlepše ravnovesje dosežete s čokolado 60–75% kakava: dovolj bogata, a ne pregrenka. Za bolj “dessert bar” učinek uporabite 70–75% in dodajte kanček več sladkorja po okusu.

Kako dosežem svilnato teksturo brez grudic?

Kakav in čokolado v prahu vedno najprej razmešajte v hladnem mleku, šele nato vlijte v vroče. Med segrevanjem mešajte z metlico in ne prekuhajte.

Lahko napitek pripravim vnaprej?

Da. Osnovo (brez stepene smetane) hranite v hladilniku do 2 dni. Pri pogrevanju po potrebi dodajte malo mleka in premešajte z metlico, da spet postane svilnat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite