Brinjev sirup je odliฤen napitek za razdraลพen ali slab ลพelodec. Uลพivamo ga zjutraj in zveฤer po eno ลพliฤko. Zrele, temno modre jagode nabiramo od septembra do konca oktobra, saj so takrat najbolj aromatiฤne.
Sestavine
- 1/4 litra brinjevih jagod
- 1 l vode
- 500 do 750 g sladkorja
Priprava
1Brinjeve jagode preberemo, odstranimo poลกkodovane sadeลพe, iglice in liste. Damo jih v lonec s hladno vodo in jih kuhamo toliko ฤasa, da se brinjeve jagode zmehฤajo.
2Ko so zmehฤane, jih precedimo skozi krpo ali gazo. Nastalemu soku dodamo sladkor in ลกe naprej kuhamo na zmernem ognju, dokler se sok ne zgosti in postane sirupast.
3Brinjev sirup nalijemo v tople kozarce, zapremo, pokrijemo z odejo in poฤakamo, da se ohladi. Shranimo ga v hladnem prostoru.