Breskov liker

Znam svetuje

To priljubljeno pijaฤo pripravljamo iz breskovih koลกฤic oziroma jedrc, ki se skrivajo v notranjosti – domaฤe breskve so nam na voljo poleti pri lokalnem kmetu.

Sestavine za breskov liker

  • 6-7 kosov zrelih breskev
  • 3-4 klinฤki
  • 1 skorjica cimeta (tudi pol ลพliฤke cimeta v prahu)
  • 1,5 l ลกnopsa (alkohola)
  • 10 belih jedrc iz notranjosti breskve
  • 50 dag sladkorja (ali manj)
  • 2,5 dcl vodke

Postopek

1Jedrca damo v veliko stekleno posodo, ki jo bomo lahko dobro zaprli. Dodamo dve celi breskvi, ki smo ju preluknjali z zobotrebcem, in tudi ostale breskve, vendar jih nareลพemo. Dodamo ลกe zaฤimbe in zalijemo z alkoholom (ลกnopsom, ลพganjem).

2Posodo zapremo in damo v teman prostor, kjer naj ฤaka 2 meseca. Obฤasno preverimo, ali je treba dodati ลกe kaj alkohola. Vzdrลพujmo njegovo gladino.

3Po dveh mesecih je trenutek, da skuhamo ลกe sirup iz sladkorja in vode. Kuhamo ga na srednjem oignju in meลกamo, dokler se ne raztopi, zatem pa ga vlijemo k breskvam. Posodo zapremo in jo pustimo ลกe dva dni pri miru. Obฤasno jo pretresite.

4Po preteฤenem ฤasu liker precedimo skozi oลพje ali ลกirลกe cedilo ali gazo – odloฤitev je odvisna od tega, ali vam je vลกeฤ vaลก liker s koลกฤki sadja ali brez njih. Prelijemo ga v manjลกe stekleniฤne in dobro zapremo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite