Bezgov sirup

Znam svetuje

Bezgov sirup z nekoliko manj sladkorja, ki mu lahko v poletni vročini pridamo še nekaj svežine z dodatkom limonine rezine.

Sestavine za bezgov sirup

  • 5 litrov vode
  • 60 bezgovih cvetov
  • 4 kg sladkorja
  • 125 g citronke

 Postopek

1Bezgove cvetove vedno pobiramo vsaj 3 dni po dežju, saj dež izpere vso njihovo aromo. Nabiramo samo lepe cvetove, ki so v celoti odprti in nimajo uvelih ali posušenih delov. Pazimo, da cvetovi niso ušivi (uši bodo vidne na steblu) in jih dobro pogledamo za ostale žuželke.

2Vodo zavremo in popolnoma ohladimo. V mrzlo vodo namočimo bezgove cvetove, najbolje zvečer in jih naslednji dan proti večeru opazujemo, kakšne barve so. Če postanejo rjavi, jih takoj odstranimo. Namakati jih pustimo približno 24 ur.

3Bezgove cvetove odstranimo in jim z rokami iztisnemo tekočino. Z gostim cedilom odstranimo tudi vse odpadle cvetove. V posodo stresemo sladkor in citronko, premešamo in pustimo čez noč, da se raztopi. Če zjutraj sladkor še ni raztopljen, mešamo na približno 1 uro, dokler se popolnoma ne raztopi.

4Sirup nalijemo v čiste plastenke ali steklenice. Nalivamo ga čez več plasti gaze, da odstranimo še kakšne ostanke cvetov. Shranimo ga v hladilniku ali v temnem in hladnem prostoru. Iz teh količin bomo dobili približno 7 litrov sirupa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite