Sardele so priljubljene morske ribe, ki jih lahko pripravimo na več načinov, poskusite ta recept, enostavno in hitro do okusnega kosila.
Sestavine
- 1 kg svežih sardel
- 2 dl suhega belega vina
- 1 žlica limoninega soka
- 2 dl ribje jušne osnove
- 1 žlica drobtinic
- 1 žlička svežega nasekljanega rožmarina
- 1 žlička svežega nasekljanega žajblja
- 0,5 dl domačega oljčnega olja
- sol in poper v zrnju
Postopek
1Sardele, morajo biti res sveže, temeljito očistimo in operemo s hladno vodo. V široki kozici zavremo ribjo osnovo, belo vino, sol, poprova zrna, rožmarin in žajbelj.
2Odstavimo z ognja in v pripravljeno juho na bok zložimo očiščene sardele. Polijemo z oljčnim oljem in potresemo z eno žlico drobtinic.
3Kozico pristavimo nazaj na ogenj, počakamo da zavre in na močnem ognju kuhamo še 15 minut. Vmes kozico večkrat pretresemo.
4Postrežemo takoj s kosom kruha ali, še bolje, s polento in skledo zelene solate.