Klapavice na buzaro, prava poslastica za ljubitelje morskih okusov, zdruลพujejo sveลพino ลกkoljk s pridihom sredozemske kuhinje. V tem okusnem receptu klapavice plavajo v bogati omaki iz ฤesna, paradiลพnika, sveลพih zeliลกฤ ter aromatiฤnega vina. Priprava je preprosta, a rezultat je jed, ki vas bo oฤarala s svojo prefinjeno kombinacijo okusov.
Neลพna tekstura klapavic se odliฤno ujema z intenzivno aromo buzare, ki bo vaลกe brbonฤice popeljala na kulinariฤno popotovanje ob obali Jadranskega morja. Ta recept je odliฤna izbira za posebne priloลพnosti ali pa zgolj, ko si ลพelite razvajati svoje brbonฤice s pristnimi morskimi uลพitki.
Sestavine za klapavice na buzaro
- 1 kg sveลพih klapavic
- 5 ลพlic olivnega olja
- 4 stroki ฤesna
- 2-3 ลพlice drobtin
- 1/2 ลกopka sveลพega peterลกilja
- 2 dl belega vina
Postopek
1ล koljke preberemo, oฤistimo in operemo. Poลกkodovane in odprte ลกkoljke, ki se ob dotiku ne zaprejo, takoj zavrลพemo. Preostale ลกkoljke pod tekoฤo vodo temeljito oฤistimo, oลกฤetkamo in za 20 minut namoฤimo v mrzlo, rahlo osoljeno vodo.
2ฤesen olupimo in drobno sesekljamo. Vejice peterลกilja oplaknemo pod tekoฤo vodo, dobro otresemo in sesekljamo.
3V ลกirok lonec damo oljฤno olje. Dodamo ฤesen in ga med meลกanjem zelo na hitro popraลพimo. Ne sme se nam zaลพgati. Dodamo eno ลพlico drobtin, polovico sesekljanega peterลกilja in vino. Dobro premeลกamo in zavremo.
4Ko vino zavre, v lonec stresemo oฤiลกฤene ลกkoljke in jih potrosimo s preostalim peterลกiljem. Lonec pokrijemo in ลกkoljke na visoki temperaturi kuhamo 10 minut. Lonec med kuhanjem veฤkrat dobro potresemo. Odprte ลกkoljke poberemo iz lonca in jih damo v skledo. Tiste ลกkoljke, ki se niso odprle, zavrลพemo.
5V lonec z omako stresemo preostale drobtine. Dobro premeลกamo. Omako kuhamo ลกe 1 do 2 minuti, potem pa jo polijemo po ลกkoljkah. Jed jemo z rokami, ob njej postreลพemo sveลพ kruh. Dober tek!