Vratovina s špinačo in pire krompirjem, nimate kaj zgrešiti. Vredno svake minute časa.
Sestavine
- 8 kosov vratovine brez kosti
- 400 g špinače
- 400 g krompirja
- 2 stroka česna
- sol
- poper
- 100 ml kisle smetane
- muškatni orešček
- 60 g masla
- oljčno olje
Postopek
1Vratovino dobro namažemo z oljčnim oljem in jo pustimo (lahko tudi čez noč v hladilniku), da se malo prepoji.
2Špinačo dobro operemo in jo pet minut kuhamo v slanem kropu. Krompir olupimo, narežemo na kocke in damo v hladno slano vodo. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in kuhamo še približno 15 minut, da se skuha do konca. Kuhano špinačo odcedimo in zmiksamo.
3V ponev damo eno žlico oljčnega olja in polovico masla. Dodamo nasekljan česen, ko zadiši, pa še pasirano špinačo. Mešamo dve minuti, dodamo še polovico kisle smetane, dobro premešamo in kuhamo na nizki temperaturi toliko časa, da povre odvečna tekočina.
4V drugi ponvi segrejemo žlico oljčnega olja, vratovino posolimo in popopramo in na vročem olju z obeh strani popečemo. Krompir odcedimo, dodamo maslo in kislo smetano in dobro pretlačimo. Če je presuh, mu dodamo še malo mleka.
5Na krožnik damo dva kosa vratovine, malo špinače in pire krompirja. Zraven paše še skleda zelene solate.