Če imate radi jedi z žara, za spremembo od večnih čevapčičev, ražnjičev in kotletov poskusite speči svinjsko ribico. Sočno in okusno meso vas bo presenetilo in navdušilo.
Sestavine za svinjsko ribica na žaru
- 1 svinjska ribica, približno 750 g
- 1/2 limone – sok
- 2 žlički mletega česna
- 60 ml oljčnega olja
- 1/2 žličke soli
- 1/4 žličke popra
- 1 žlica dijonske gorčice
- 1 čajna žlica medu
- 1 čajna žlica bazilike
- 1 čajna žlica timijana
- 1 čajna žlica origana
- 1 čajna žlica peteršilja
- 1 čajna žlica rožmarina
Postopek
1Svinjski file oplaknemo s hladno vodo, ga dobro osušimo in z ostrim nožem odstranimo srebrno kožico.
2V posodi zmešamo limonin sok, česen zelišča, olje, sol, poper, gorčico in med. V vrečko damo svinjsko ribico in polovico marinade, dobro premešamo, da se cela prevleče z marinado in vrečko zapremo. Postavimo jo za vsaj 2 uri v hladilnik. Drugo polovico marinade prihranimo za peko.
3Žar segrejemo na temperaturo 200°C in rešetke dobro premažemo z oljem. Svinjsko ribico s kleščami za žar vzamemo iz vrečke in jo položimo na rešetke.
4Pečemo približno 20 minut, dokler središčna temperatura ne doseže 70°C. Med peko meso vsake 3 minute obrnemo in po polovici časa ga začnemo mazati z marinado, ki smo jo prihranili.
5Pečeno ribico prestavimo na desko za rezanje in pustimo počivati 5 minut. Narežemo jo še na medaljone, naredimo veliko skledo sveže solate in postrežemo.