Segedin golaž

Znam svetuje

Pozimi nam prijajo jedi iz kislega zelja ter so sarme in segedin golaž kar stalnici na naših mizah. Dobra stran obeh jedi je, da ju lahko pripravimo dan prej oziroma da so še boljše dan kasneje.

Kislo zelje je polno vitamina C, ki nam dviguje imunski sistem in se odlično bojuje z virusi. V tem receptu je razmerje med zeljem in mesom enakovredno, zato je segedin golaž tudi bolj nasiten.

Sestavine za segedin golaž

  • 1 kg svinjine (vratovina in pleče)
  • 1,2 kg kislega zelja
  • 3 večje čebule
  • 3 stroke česna
  • 100 g pancete
  • 1 liter jušne osnove
  • 0,4 deci oljčnega olja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 žlica sladke mlete paprike
  • 1 majhna žlička pekoče paprike
  • poper v zrnju
  • 2 lovorova lista
  • nekaj brinovih jagod
  • majaron
  • sol

Postopek

1Meso operemo in narežemo na centimeter velike kocke. V večji posodi s pokrovom  segrejemo oljčno olje in na njem na hitro, z vseh strani ocvremo meso, toliko da spremeni barvo.

2Poberemo ga iz posode, shranimo na toplem in na istem olju popražimo sesekljano čebulo. Čebuli dodamo ščepec soli, vendar ne pretiravajte, da ne bo jed zaradi kislega zelja preslana.

3Ko se čebula razpusti, dodamo najprej narezano panceto, pocvremo, nato še česen, in ko zadiši, v posodo vrnemo meso skupaj s tekočino, ki se je nabrala na dnu.

4Potresemo z mleto in pekočo papriko, premešamo in malo podušimo. Dodamo še zelje (malo ga narežemo), poper v zrnu, brinove jagode, lovor, majaron, premešamo in zalijemo z vročo jušno osnovo. Tekočine mora biti dovolj, da pokrije zelje.

5Pustimo, da zavre, znižamo temperaturo in kuhamo še eno uro.

6Vmes občasno premešamo, dodamo še paradižnikovo mezgo, poskusimo, če je dovolj slano, lahko še dosolimo ali dodamo poper, mleto kumino …, kar nam je pač všeč. Lahko primešamo tudi kislo smetano.

7Segedin je kuhan, ko se zelje zmehča in meso lahko razpolovimo z vilicami.

Nasvet

Segedin bo še boljši, če ga jemo naslednji dan. Zraven se odlično podajo kruhovi cmoki.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite