Pražena telečja jetra s slanino in čebulo

Znam svetuje

Ste vedeli, da so jetra dober vir beljakovin, mineralov, predvsem železa, bakra in selena, pa tudi vitamina B3. Zlasti v starosti pomagajo v boju proti degeneraciji rumene pege in ščitijo oči pred ultravijoličnimi žarki. V zadnjem času so jetrca izgubila na svoji priljubljenosti, a še zmeraj ostajajo okusna.

Sestavine

  • 400 g telečjih jeter
  • 100 g slanine
  • 2 beli čebuli
  • 0,2 dl oljčnega olja
  • 1 dl rdečega vina
  • 1/2  žličke soli
  • ščepec sveže mletega popra
  • 1 žlica sveže nasekljanega peteršilja

Postopek

1Najprej na tanko narežemo slanino. Na ponvi jo hrustljavo popečemo in odstranimo iz ponve.

2Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. Ponev segrejemo, dodamo oljčno olje in nanj narezano čebulo. Malo jo posolimo in zlato-rumeno popražimo, vmes jo lahko tudi malo poškropimo vodo.

3Jetrca operemo in očistimo vse žile in membrane. Narežemo jih na tanke rezine. Ko je čebula zlato-rumeno obarvana in zmehčana (kar traja približno 15 minut), nanjo stresemo jetrca in jih ob stalnem mešanju pražimo toliko časa, da spremenijo barvo. Čas praženja jetrc je odvisen od debeline narezanih rezin – če smo jih narezali zelo na tanko, bosta 2 minuti dovolj. 

4Zalijemo z rdečim vinom, premešamo in počakamo, da zavre. Pustimo vreti nekaj minut, da povre polovica tekočine, v ponev vrnemo popraženo slanino in odstavimo z ognja.

5Potresemo še s svežim peteršiljem in postrežemo. Jetrca se lepo ujamejo s pire krompirjem.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite