Poletna jed, ki je enostavna za pripravo in jo imamo vsi radi.
Sestavine za polnjene paprike
- 12 paprik – vrsta babura
Nadev
- 1 kg mešanega mletega mesa
- 100 g riža
- 2 večji čebuli
- 2 stroka česna
- 1 jajce
- svež peteršilj
- sol in poper
- oljčno olje
Omaka
- 1 večja čebula
- 1 strok česna
- 2 konzervi pelatov (500 g)
- 1 liter juhe
- 1 žlica sladke paprike
- čili po okusu
- sol
- poper
- oljčno olje
- majaron
- bazilika
Postopek
1V večjem loncu, v katerem bomo kuhali paprike, segrejemo malo oljčnega olja. Vse tri čebule drobno nasekljamo, damo v lonec, solimo in popražimo, da se razpustijo. Dodamo drobno nasekljan česen in popražimo toliko, da česen zadiši.
2Približno dve tretjini čebule vzamemo iz lonca in prestavimo v posodo. Pelate zmiksamo s paličnim mešalnikom in jih prelijemo v lonec k preostali čebuli. Dodamo še sladko papriko in čili v prahu (po okusu), solimo, popramo in dodamo začimbe. Omako premešamo, 5 minut še kuhamo in lonec odstavimo.
3Čebuli, ki smo jo odvzeli, dodamo riž, jajce, meso, nasekljan peteršilj, sol in poper. Dobro premešamo, najbolje kar z rokami.
4Paprikam pri peclju izrežemo pokrovčke, odstranimo jim semena in jih operemo. Napolnimo jih z maso, ki naj ne sega čisto do vrha, saj vsebina malo naraste. Zapremo s pokrovčki in tesno drugo zraven druge, zložimo v lonec s paradižnikovo omako (lahko v 2 nadstropji).
5Paprike zalijemo z juho, po potrebi je damo več, saj morajo biti paprike v celoti pokrite. Če nam je ostalo kaj mase, oblikujemo kroglice in jih dodamo v lonec. Kuhamo približno eno uro in postrežemo s pire krompirjem.