Poletna jed, ki je enostavna za pripravo in jo imamo vsi radi.
Sestavine za polnjene paprike
- 12 paprik โ vrsta babura
Nadev
- 1 kg meลกanega mletega mesa
- 100 g riลพa
- 2 veฤji ฤebuli
- 2 stroka ฤesna
- 1 jajce
- sveลพ peterลกilj
- sol in poper
- oljฤno olje
Omaka
- 1 veฤja ฤebula
- 1 strok ฤesna
- 2 konzervi pelatov (500 g)
- 1 liter juhe
- 1 ลพlica sladke paprike
- ฤili po okusu
- sol
- poper
- oljฤno olje
- majaron
- bazilika
Postopek
1V veฤjem loncu, v katerem bomo kuhali paprike, segrejemo malo oljฤnega olja. Vse tri ฤebule drobno nasekljamo, damo v lonec, solimo in popraลพimo, da se razpustijo. Dodamo drobno nasekljan ฤesen in popraลพimo toliko, da ฤesen zadiลกi.
2Pribliลพno dve tretjini ฤebule vzamemo iz lonca in prestavimo v posodo. Pelate zmiksamo s paliฤnim meลกalnikom in jih prelijemo v lonec k preostali ฤebuli. Dodamo ลกe sladko papriko in ฤili v prahu (po okusu), solimo, popramo in dodamo zaฤimbe. Omako premeลกamo, 5 minut ลกe kuhamo in lonec odstavimo.
3ฤebuli, ki smo jo odvzeli, dodamo riลพ, jajce, meso, nasekljan peterลกilj, sol in poper. Dobro premeลกamo, najbolje kar z rokami.
4Paprikam pri peclju izreลพemo pokrovฤke, odstranimo jim semena in jih operemo. Napolnimo jih z maso, ki naj ne sega ฤisto do vrha, saj vsebina malo naraste. Zapremo s pokrovฤki in tesno drugo zraven druge, zloลพimo v lonec s paradiลพnikovo omako (lahko v 2 nadstropji).
5Paprike zalijemo z juho, po potrebi je damo veฤ, saj morajo biti paprike v celoti pokrite. ฤe nam je ostalo kaj mase, oblikujemo kroglice in jih dodamo v lonec. Kuhamo pribliลพno eno uro in postreลพemo s pire krompirjem.