Piščančji kebab iz pečice

Znam svetuje

Domači piščančji kebab iz pečice je bolj preprosta različica kebaba, jedi, ki izvira iz Bližnjega Vzhoda in se izvirno pripravlja z jagnjetino – takšen kebab se imenuje doner kebab. Kebab je dejansko pečeno meso in pomeni katero koli vrsto hrane, ki se pripravlja na grilu oziroma žaru, kar pa ni ovira, da ga ne bi pripravili tudi doma v ponvi. Meso v kebabu je najpogosteje kombinacija jagnjetine in govedine, medtem ko je piščančja varianta veliko lažja za prebavo.

Piščančji kebab iz pečice in njegov okus

Koščke mesa, tudi piščanca mariniramo nekaj ur, najbolje čez noč, nakar jih popečemo. Lahko jih nanizamo na palčko ali koščke samo zložimo v, na primer, arabski pita kruh ter dodamo preliv in zelenjavo. Lahko pa piščančje meso zmeljemo in ga na nabodalu oblikujemo v podolgovat čevapčič ter spečemo, kar se imenuje lula kebab.

Kebab nas bo nasitil kot polnovreden obrok, dobro se ujema z tortiljo, pita kruhom, s humusom ali rižem, dovolj pa mu je tudi, če je samostojen v družbi fine omake. Dodajte mu česen, sesekljano čebulo, papriko, koriander, kumino, baziliko, peteršilj, origano, poper ali čili ter uživajte v njegovi sočnosti.

Prehranska vrednost piščančjega kebaba iz pečice

Približna prehranska vrednost za celoten recept (brez priloge):

  • Energijska vrednost (kalorije): Približno 1200-1400 kcal
  • Maščobe: Približno 80-90 g
    • Nasičene maščobe: Približno 20-25 g
  • Ogljikovi hidrati: Približno 30-35 g
    • Sladkorji: Približno 15-20 g
  • Beljakovine: Približno 90-100 g
  • Vlaknine: Približno 5-8 g
  • Sol: Približno 1200-1500 mg

Piščančji kebab iz pečice je hranljiva jed z visoko vsebnostjo beljakovin iz piščančjega mesa in jogurta, obogatena z raznolikimi začimbami ter zdravimi maščobami iz oljčnega olja. Bogat je tudi z vlakninami iz čebule in česna, ki prispevajo k prebavni uravnoteženosti obroka.

Piščančji ražnjiči

Sestavine za piščančji kebab iz pečice

  • 4 piščančje krače
  • 1 jogurt
  • sok 1/2 limone
  • oljčno olje
  • 1 žlica paradižnikove omake
  • 1/2 čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica sladke paprike
  • suh čili
  • ščepec cimeta
  • po žličko kumine in origana
  • sol, poper
  • koprc

Postopek

1Marinada: Čebulo in česen drobno nasekljamo. V posodi ju pomešamo s 4 žlicami jogurta, limoninim sokom, oljem, mezgo, papriko, čilijem, cimetom, kumino in origanom. Marinado še solimo in popramo.

2Piščanca operemo in narežemo na tanjše rezine. Namočimo ga v marinado in pustimo v njej vsaj čez noč. Najbolje je, ko se marinira 24 ur.

3Ko je mariniranje končano, se pripravimo na peko. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Koščke piščanca zložimo na peki papir ali alu folijo, ki jo damo na rešetko v pečici. Ko se je pečica segrela, vanjo damo rešetko s kosi piščanca. V 5 minutah bi morali biti pečeni. Meso lahko pražimo tudi v ponvi, kjer bo prav tako hitro spečeno.

4Omaka: Česen drobno sesekljamo, primešamo mu jogurt, koprc, limonin sok in olje. Posolimo in popramo po okusu.

5Ko meso postrežemo, mu dodamo nekaj listov zelene solate, paradižćnik in kumare, malo feta sira ter 2 do 3 žlice omake.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite