Piščančja bedra v pečici s krompirjem – sočno kosilo iz ene posode

Znam svetuje

Piščančja bedra v pečici s krompirjem – sočno kosilo iz ene posode so preprosta, a izjemno okusna jed, ki navduši s svojo nezahtevno pripravo in bogatim okusom. Hrustljavo zapečena kožica, sočno meso in krompir, ki se med peko navzame vseh aromatičnih sokov in zelišč, ustvarijo popolno harmonijo na krožniku. To je idealna izbira za dni, ko želite odlično domače kosilo brez gore umazane posode, saj pečica opravi večino dela namesto vas.

Sestavine za piščančja bedra v pečici s krompirjem

  • 2 piščančja bedra
  • 4 večji krompirji (olupljeni in narezani na kose)
  • 1 čebula (narezana na tanke krhlje ali kolute)
  • 3 stroki česna (nasekljani)
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 čajna žlička drobno nasekljanega rožmarina
  • 1 čajna žlička svežega ali suhega timijana
  • sok ene limone
  • sol
  • poper

Postopek

1Piščančja bedra temeljito operite in osušite s papirnato brisačo. To je ključno za hrustljavo kožico. Po potrebi odstranite odvečno visečo kožo.

2V manjši posodici pripravite marinado: zmešajte 2 žlici oljčnega olja, nasekljan česen, rožmarin, timijan, limonin sok, sol in poper. Dobro premešajte, da se okusi povežejo.

3Piščančja bedra položite v večjo skledo. Prelijte jih z marinado in jo z rokami dobro vtrite v meso. Poskusite marinado spraviti tudi pod kožo, kolikor je mogoče. Pustite počivati vsaj 30 minut, da se meso navzame okusov.

4Medtem ko se meso marinira, pripravite zelenjavo. Krompir olupite, operite in narežite na enakomerne kose. Čebulo olupite in narežite na kolute ali krhlje.

5Pečico segrejte na 200 °C. Pekač rahlo namastite z oljčnim oljem. Vanj stresite narezan krompir in čebulo, solite, poprajte ter dodajte preostanek oljčnega olja. Dobro premešajte (najlažje z rokami), da je vsa zelenjava enakomerno naoljena.

6Na posteljico iz krompirja in čebule položite marinirana piščančja bedra s kožo obrnjeno navzgor. Prelijte s preostankom marinade iz sklede.

7Pekač postavite v ogreto pečico in pecite približno 50–60 minut. Jed je gotova, ko je piščančje meso zlato rjavo in hrustljavo zapečeno, krompir pa povsem mehek.

8Vzemite iz pečice in pustite počivati 5 minut. Pred serviranjem okrasite z rezinami limone in svežimi zelišči. Postrezite s skledo sveže solate.

Nasveti za popolna piščančja bedra s krompirjem

• Pred mariniranjem meso res dobro osušite. Manj vlage na koži pomeni bolj hrustljav rezultat.
• Ne naložite sestavin preveč na gosto. Če je pekač prenatrpan, se bo krompir kuhal v pari namesto pekel.
• Za več barve in okusa lahko krompirju dodate korenje, rdečo papriko ali bučke (bučke dodajte šele zadnjih 20 minut).
• Zadnjih 5 minut peke lahko vklopite funkcijo žara, da kožica postane ekstra hrustljava, vendar pazite, da se ne zažge.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali moram krompir predhodno skuhati?

Ne, krompirja ni treba predhodno kuhati. Ker se jed peče skoraj eno uro pri visoki temperaturi, bo krompir na koncu popolnoma mehek in pečen.

Lahko namesto beder uporabim piščančja prsa?

Lahko, vendar bodite previdni. Piščančja prsa vsebujejo manj maščobe in se hitreje izsušijo. Če jih uporabite, jih dodajte v pekač šele po tem, ko se je krompir že pekel približno 20–25 minut.

Kako dolgo lahko hranim ostanke?

Pečena piščančja bedra in krompir lahko hranite v hladilniku v nepredušno zaprti posodi do 3 dni. Pred ponovnim serviranjem jih dobro pogrejte v pečici ali ponvi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite