Omaka iz mletega mesa – bolognese

Znam svetuje

Špageti z bolonjsko omako so značilna jed italijanske kuhinje, za katero potrebujemo nekoliko več časa, je pa sama priprava zelo enostavna.

Sestavine

  • 700 g mlete govedine
  • 300 g mlete svinjine
  • 150 g slanine
  • 600 g čebule
  • 2 večja korenčka
  • 2 stebli zelene
  • 3 stroki česna
  • 100 ml rdečega vina
  • 250 ml jušne osnove
  • 300 ml paradižnikove omake
  • žlička sladke paprike
  • 1/2 žličke kajenskega popra
  • 1 žlička timijana
  • vejica rožmarina
  • sol in poper
  • 0,3 dl oljčnega olja

Postopek

1Kupimo dobro meso, kos govedine in kos svinjine, ki nam jih mesar zmelje.

2Čebulo olupimo in nasekljamo, prav tako ostrgamo korenček in ga narežemo na majhne koščke. Zeleno operemo in tudi narežemo na majhne koščke. Česen olupimo in nasekljamo. Slanino narežemo na majhne koščke.

3V lonec, v katerem bomo kuhali našo omako, damo malo oljčnega olja, panceto in nasekljano zelenjavo brez česna. Pražimo na visoki temperaturi, večkrat premešamo in počakamo, da se zelenjava zmehča, kar traja nekje 15 minut.

4Dodamo najprej česen in nasekljan rožmarin, pražimo še toliko časa, da zadiši, nato dodamo še meso. Meso pražimo 10 minut, da spremeni barvo, in ob tem stalno mešamo, da se nam ne prime na dno posode. Zalijemo z vinom in kuhamo 15 minut, da izhlapi ves alkohol.

5Dodamo še paradižnikovo omako, jušno osnovo, vse začimbe in zmanjšamo temperaturo. Kuhamo pokrito še približno 2 uri, občasno premešamo in dolivamo vodo oziroma jušno osnovo. Pred koncem poskusimo, če je dovolj začinjeno.

6Naš rezultat je gosta, kremasta omaka, ki se odlično poda k testeninam, njokom, lazanji, kanelonom in še bi lahko naštevali. Ker nam kuhanje vzame kar nekaj časa, jo pripravimo v večjih količinah in zamrznemo.

Nasvet

7V omako zadnje pol ure kuhanja lahko dodate 2 dl mleka in s tem omilite intenziven okus paradižnika.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite