Za ljubitelje svinjine in vseh njenih okusov.
Sestavine
- 1 odojkovo stegno (okoli 2 kg)
- sol
- poper
- 4 stroki česna
- 3 jedilne žlice medu
- 1 limona
- 3 jedilne žlice stopljenega masla
Priprava
1Odojkovo stegno operemo, obrišemo in naribamo s soljo in poprom. Z ostrim nožem kožo križem zarežemo.
2Stroke česna olupimo in drobno sesekljamo. Zmešamo jih z medom in iztisnjenim limonovim sokom.
3Pečico ogrejemo na 200°C (ventilacijsko pečico na 180°C). Stopljeno maslo segrejemo v pekaču in v njem na vseh straneh dobro popečemo stegno. Prilijemo 100 ml vode in postavimo pekač v pečico. Stegno pečemo okoli 1 uro in 20 minut. (Pozor! Odojek se peče toliko ur, kolikor ima kil. Če ima 1 kg, se peče 1 uro, če ima 2 kg, 2 uri …) Pri tem ga večkrat premažemo z marinado iz česna in limone.
4Nato vključimo žar in v njem pečemo odojkovo stegno 10 do 15 minut, da površina postane hrustljava. Stegno vzamemo iz pečice, meso ločimo od kosti in ga narežemo na rezine.