Hladna teletina s tuninim namazom ali vitello tonnato

Znam svetuje

Hladna teletina s tuninim namazom ali vitello tonnato je lahko, z veliko skledo sezonske solate, samostojno poletno kosilo ali predjed slavnostnih kosil. Priprava je sicer dolgotrajna, ampak precej enostavna.

Kaj je hladna teletina s tuninim namazom ali vitello tonnato?

Hladna teletina s tuninim namazom ali vitello tonnato je klasična italijanska hladna predjed, sestavljena iz rezin kuhanega telečjega mesa, prelitega s hladno omako iz tune. Ta jed je priljubljena v italijanski kulinariki in je znana po svoji nenavadni, a okusni kombinaciji sestavin.

  1. Telečje meso: Običajno se uporablja telečji zrezek ali pečenka, ki se skuha do mehkega. Meso se nato nareže na tanke rezine.
  2. Omaka iz tune (omaka tonnato): To je omaka, narejena iz konzervirane tune, majoneze, kaper in inčunov, lahko pa ji dodamo še limonin sok in začimbe.

Zakaj se tuna ujema s teletino?

Kombinacija tune in teletine je kulinarčna izbira, ki temelji na harmoniji okusov in tekstur. Tu je nekaj razlogov, zakaj se tuna lahko dobro ujema s teletino:

  1. Okusna uravnoteženost: Tuna ima bogat, intenziven okus, medtem ko ima teletina nežnejši in bolj nevtralen okus. Kombinacija teh dveh okusov ustvari ravnovesje med intenzivnostjo in nežnostjo.
  2. Sestavine omake: Omaka tonnato ima značilen okus, ki se dobro dopolnjuje z okusom teletine. Tako se ustvari bogata in kompleksna aroma.
  3. Teksturni kontrast: Tuna je običajno mehka in mazljiva, medtem ko je teletina bolj kompaktna in se lahko nareže na tanke rezine. Ta kontrast v teksturi prispeva k zanimivi izkušnji pri uživanju.
  4. Kontrast barv: Tuna je običajno temnejša, medtem ko je teletina svetlejša. Kontrast barv vizualno izboljša jed ter jo naredi bolj privlačno.
  5. Kreativnost v kulinariki: Kombinacija različnih sestavin je pogosto rezultat eksperimentiranja kuharjev in njihove želje po ustvarjanju edinstvenih okusnih doživetij.
  6. Kulturne in regionalne tradicije: Jed “Vitello Tonnato” ima dolgo tradicijo v italijanski kulinariki, kar kaže na to, da se je ta kombinacija okusov izkazala za uspešno.

Sestavine za hladno teletino s tuninim namazom ali vitello tonnato

  • 1 kg teletine – stegno
  • 1 čebula
  • 1 steblo zelene
  • 1 korenček
  • velik šopek svežega peteršilja
  • 4 nageljnove žbice
  • sol in poper
  • 100 g sveže rukole
  • 50 g na tanko narezanega parmezana

Omaka

  • 3 slani inčuni
  • 1 žlica kaper
  • 3 žlice majoneze
  • 240 g tune v oljčnem olju

Postopek

1Telečje stegno zavijemo v mesarsko mrežico, če je nimamo, ga večkrat ovijemo z vrvico za kuhanje.

2V večjem loncu zavremo približno 2 litra vode, jo posolimo, popopramo, dodamo vso zelenjavo, ki smo jo očistili in narezali na manjše kose. Dodamo še nageljnove žbice in svež peteršilj. V vodo damo teletino in na zmernem ognju kuhamo dve uri.

3Kuhano meso odcedimo, vodo v kateri smo ga kuhali, nikar ne zavrzite, prihranite jo za kuhanje enolončnic, omak… Teletino zavijemo v aluminijasto folijo in pustimo, da se popolnima ohladi.

4Pripravimo še omako. Kapre in slane ribice lahko nekoliko oplaknemo s hladno vodo, da ne bo omaka preslana. Kapre, odcejeno tuno in slane ribice damo v mešalnik in zmešamo v gladko pasto. Primešamo še majonezo in žlico ali dve juhe, v kateri se je kuhala teletina.

5Ko je meso popolnoma hladno, s škarjami odstranimo mesarsko mrežico in meso narežemo na tanke rezine. Rezine razporedimo na večji krožnik in po njem porazdelimo tunino omako. Pokrijemo in postavimo za eno uro v hladilnik.

6Teletino lahko pripravimo tudi dan prej, preden jo postrežemo, jo še potresemo s svežo rukolo in na tanko narezanim parmezanom.

Tu je nekaj načinov, kako lahko uporabite hladno teletino s tuninim namazom (vitello tonnato):

  1. Sendviči z vitello tonnato: Narežite hladno teletino na tanke rezine in jih postrezite v sendvičih. Dodajte nekaj listov solate, paradižnika in rukole za dodaten okus in svežino. Namaz tuninega namaza na kruhu ali bageti bo prispeval bogat okus omake.
  2. Vitello tonnato kot predjed: Narezano teletino razporedite na krožnik in jo prelijte z obilico tunine omake. Posujte s kaprami, narezanimi oljkami ali svežim peteršiljem. Postrezite kot elegantno predjed.
  3. Tunin sendvič z dodatkom teletine: Pripravite klasičen sendvič z tuninim namazom in dodajte nekaj rezin hladne teletine za dodaten okus in beljakovine. Sestavine lahko popestrite z redkvicami, kaprami in listi solate.
  4. Solata vitello tonnato: Pripravite osvežilno solato s hladno teletino in tunino omako. Dodajte paradižnik, rukolo, rezine kumare in kapre za barvitost in dodaten okus.
  5. Topla testeninska jed: Dodajte narezano hladno teletino s tuninim namazom k toplim testeninam, kot je špageti ali tagliatelle. Omako uporabite kot preliv za testenine za okusno in zadovoljivo jed.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite