Hladna teletina s tuninim namazom ali vitello tonnato je lahko, z veliko skledo sezonske solate, samostojno poletno kosilo ali predjed slavnostnih kosil. Priprava je sicer dolgotrajna, ampak precej enostavna.
Kaj je hladna teletina s tuninim namazom ali vitello tonnato?
Hladna teletina s tuninim namazom ali vitello tonnato je klasična italijanska hladna predjed, sestavljena iz rezin kuhanega telečjega mesa, prelitega s hladno omako iz tune. Ta jed je priljubljena v italijanski kulinariki in je znana po svoji nenavadni, a okusni kombinaciji sestavin.
- Telečje meso: Običajno se uporablja telečji zrezek ali pečenka, ki se skuha do mehkega. Meso se nato nareže na tanke rezine.
- Omaka iz tune (omaka tonnato): To je omaka, narejena iz konzervirane tune, majoneze, kaper in inčunov, lahko pa ji dodamo še limonin sok in začimbe.
Zakaj se tuna ujema s teletino?
Kombinacija tune in teletine je kulinarčna izbira, ki temelji na harmoniji okusov in tekstur. Tu je nekaj razlogov, zakaj se tuna lahko dobro ujema s teletino:
- Okusna uravnoteženost: Tuna ima bogat, intenziven okus, medtem ko ima teletina nežnejši in bolj nevtralen okus. Kombinacija teh dveh okusov ustvari ravnovesje med intenzivnostjo in nežnostjo.
- Sestavine omake: Omaka tonnato ima značilen okus, ki se dobro dopolnjuje z okusom teletine. Tako se ustvari bogata in kompleksna aroma.
- Teksturni kontrast: Tuna je običajno mehka in mazljiva, medtem ko je teletina bolj kompaktna in se lahko nareže na tanke rezine. Ta kontrast v teksturi prispeva k zanimivi izkušnji pri uživanju.
- Kontrast barv: Tuna je običajno temnejša, medtem ko je teletina svetlejša. Kontrast barv vizualno izboljša jed ter jo naredi bolj privlačno.
- Kreativnost v kulinariki: Kombinacija različnih sestavin je pogosto rezultat eksperimentiranja kuharjev in njihove želje po ustvarjanju edinstvenih okusnih doživetij.
- Kulturne in regionalne tradicije: Jed “Vitello Tonnato” ima dolgo tradicijo v italijanski kulinariki, kar kaže na to, da se je ta kombinacija okusov izkazala za uspešno.
Sestavine za hladno teletino s tuninim namazom ali vitello tonnato
- 1 kg teletine – stegno
- 1 čebula
- 1 steblo zelene
- 1 korenček
- velik šopek svežega peteršilja
- 4 nageljnove žbice
- sol in poper
- 100 g sveže rukole
- 50 g na tanko narezanega parmezana
Omaka
- 3 slani inčuni
- 1 žlica kaper
- 3 žlice majoneze
- 240 g tune v oljčnem olju
Postopek
1Telečje stegno zavijemo v mesarsko mrežico, če je nimamo, ga večkrat ovijemo z vrvico za kuhanje.
2V večjem loncu zavremo približno 2 litra vode, jo posolimo, popopramo, dodamo vso zelenjavo, ki smo jo očistili in narezali na manjše kose. Dodamo še nageljnove žbice in svež peteršilj. V vodo damo teletino in na zmernem ognju kuhamo dve uri.
3Kuhano meso odcedimo, vodo v kateri smo ga kuhali, nikar ne zavrzite, prihranite jo za kuhanje enolončnic, omak… Teletino zavijemo v aluminijasto folijo in pustimo, da se popolnima ohladi.
4Pripravimo še omako. Kapre in slane ribice lahko nekoliko oplaknemo s hladno vodo, da ne bo omaka preslana. Kapre, odcejeno tuno in slane ribice damo v mešalnik in zmešamo v gladko pasto. Primešamo še majonezo in žlico ali dve juhe, v kateri se je kuhala teletina.
5Ko je meso popolnoma hladno, s škarjami odstranimo mesarsko mrežico in meso narežemo na tanke rezine. Rezine razporedimo na večji krožnik in po njem porazdelimo tunino omako. Pokrijemo in postavimo za eno uro v hladilnik.
6Teletino lahko pripravimo tudi dan prej, preden jo postrežemo, jo še potresemo s svežo rukolo in na tanko narezanim parmezanom.
Tu je nekaj načinov, kako lahko uporabite hladno teletino s tuninim namazom (vitello tonnato):
- Sendviči z vitello tonnato: Narežite hladno teletino na tanke rezine in jih postrezite v sendvičih. Dodajte nekaj listov solate, paradižnika in rukole za dodaten okus in svežino. Namaz tuninega namaza na kruhu ali bageti bo prispeval bogat okus omake.
- Vitello tonnato kot predjed: Narezano teletino razporedite na krožnik in jo prelijte z obilico tunine omake. Posujte s kaprami, narezanimi oljkami ali svežim peteršiljem. Postrezite kot elegantno predjed.
- Tunin sendvič z dodatkom teletine: Pripravite klasičen sendvič z tuninim namazom in dodajte nekaj rezin hladne teletine za dodaten okus in beljakovine. Sestavine lahko popestrite z redkvicami, kaprami in listi solate.
- Solata vitello tonnato: Pripravite osvežilno solato s hladno teletino in tunino omako. Dodajte paradižnik, rukolo, rezine kumare in kapre za barvitost in dodaten okus.
- Topla testeninska jed: Dodajte narezano hladno teletino s tuninim namazom k toplim testeninam, kot je špageti ali tagliatelle. Omako uporabite kot preliv za testenine za okusno in zadovoljivo jed.