Zlato zapečeni, sočni goveji trakovi dušeni v kremni omaki z gobicami to je kratek opis te okusne jedi, ki jo postrežemo z domačimi rezanci.
Sestavine
- 700 g govedine – pleče
- 350 g šampinjonov
- 350 g čebule
- 50 g masla
- 100 ml kisle smetane
- 1 žlica gorčice
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 0,3 dl žganja
- 2 dl goveje juhe ali jušne osnove
- 2 žlički sladke paprike
- 2 žlici ostre moke
- sol in poper
- šopek svežega peteršilja
Postopek
1Šampinjone očistimo in narežemo na rezine. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. V večji ponvi stopimo 30 g masla, dodamo čebulo in dušimo pet minut, da se zmehča, ne sme nam porjaveti. Dodamo še narezane šampinjone in dušimo še pet minut. Dodamo žličko soli premešamo in gobe in čebulo vzamemo iz ponve.
2Meso narežemo na tanke trakove. Izberemo kvalitetno meso, najbolje goveje pleče. Narezano meso damo v cedilo, potresemo s papriko v prahu in ostro moko. Premešamo, da se moka in paprika lepo oprimeta mesa in s pomočjo cedila, odstranimo odvečno moko.
3V isti ponvi, v kateri smo dušili čebulo in gobe, razpustimo še 20 g masla. Ko se segreje na njem pocvremo meso. Cvremo na visoki temperaturi, 2-3 minute, da se meso lepo rjavo zapeče. Posolimo in zalijemo z žganjem. Mešamo toliko časa, da vonj po alkoholu izhlapi.
4Nato znižamo temperaturo in zalijemo z govejo juho. Z leseno kuhalnico dobro podrgnemo po dnu ponve, da odlepimo karamelne delce, ti bodo dali omaki okus. Pokrijemo in pustimo, da se meso duši 15 minut. Po 15 minutah v ponev stresemo gobe in čebulo, dodamo gorčico in paradižnikovo mezgo. Dobro premešamo, dodamo še kislo smetano in dušimo še pet minut. Vmes večkrat premešamo.
5Pred serviranjem potresemo s sveže nasekljanim peteršiljem.