Globoko zmrznjena ลพivila nam omogoฤajo, da imamo vedno pri roki najrazliฤnejลกa ลพivila in nismo vezani samo na sezonska ali draga ลพivila. Globoko zmrzovanje ohranja vrednost snovi v ลพivilih: vitamine, mineralne snovi in druge bioloลกko polno vredne sestavine.
Biftek in zrezke pravilno oblikujemo in vsak kos posebej zavijemo v papir, nato pa kose damo v posodo za zmrzovanje in pustimo zmrzniti. Juhe in redke jedi zmrzujemo v posodicah in vreฤkah. Vedno pustimo 2 cm prostora, drugaฤe se vreฤka preluknja a pokrov dvigne.
Fiลพol pred zmrzovanjem 2 minuti kuhamo, ga zamrznemo na ravni podlagi in ลกele nato damo v vreฤke. Zdrลพi celo 10 mesecev.
Zelenjavo, kot sta paprika ali narezan por, zmrzujemo v posodicah, iz katerih lahko kadarkoli odvzamemo potrebno koliฤino. Temperatura v navadnem zmrzovalniku naj bo med -18 in -22 ยฐC. Notranja temperatura veฤine ลพivil naj bi bila -18 ยฐC, da prestane dolgotrajnejลกo shranjevanje, ne da bi se pokvarila in izgubila okus. Vsekakor se izplaฤa imeti termometer, da lahko kadarkoli preverimo temperaturo.
Pomembno je tudi pravilno odmrzovanje zmrznjenih ลพivil, da se ne pokvari njihov okus in kakovost. V hladilniku naj se odmrzujejo jagodiฤevje, peฤkasto sadje, mleko in mleฤni izdelki, meso, divjaฤina in perutnina. Pri sobni temperaturi lahko odmrzujemo testo in veฤino surovega, toplotno neobdelanega peciva. V mikrovalovni peฤici odmrzujemo sadje zelenjavo ribe in ลพe pripravljene jedi.
