Ocvirkov kruh

Znam svetuje

Kruh, ki je znamenit po tem, da se kar topi v ustih.

Sestavine

  • 800 g mehke bele moke
  • 400 ml mlačnega mleka
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 2 žlički soli
  • 200 g ocvirkov
  • 200 g slanine
  • 100 g svinjske masti
  • 2 žlici oljčnega olja za premaz

Priprava

1Pripravimo kvasec. V decilitru mlačnega mleka raztopimo sladkor, dodamo žličko moke in nadrobimo kvas. Pustimo, da vzhaja približno 15 minut.

2Moko presejemo v večjo skledo, v kateri bomo mesili testo. Na sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo kvasec, preostalo mleko, na rob pa potresemo sol in razporedimo mast. Testo dobro pregnetemo. Najprej lahko uporabimo električni mešalnik in mešamo, dokler testo samo ne začne odstopati od posode. Gnetemo še na roke toliko časa, da se ne lepi več.

3Oblikujemo hlebček in ga pokrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo na toplem vzhajati približno pol ure, da naraste na dvojni volumen. Med vzhajanjem ocvirke malo popražimo na svinjski masti, slanino pa narežemo na kockice.

4Vzhajano testo razvaljamo približno na 1/2 cm debelo. Po njem razporedimo ocvirke in slanino, malo pokapamo z maščobo v kateri smo cvrli ocvirke in zavijemo kot potico. Postavimo ga v pekač in pustimo vzhajati še približno pol ure.

5Vzhajanega premažemo z oljčnim oljem in damo v predgreto pečico na 200°C za približno 10 minut. Po tem času znižamo temperaturo na 180°C in pečemo še 45 min. Če se skorja preveč hitro peče oziroma prehitro postaja rjava, pokrijemo s peki papirjem.

6Pečenega vzamemo iz pekača in malo ohladimo. Najboljši je še mlačen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite