Masa za palačinke z mineralno vodo – rahle, zračne in popolne

Znam svetuje

Palačinke z mineralno vodo – rahle, zračne in popolne so tisti klasičen recept, ki ga obožujejo otroci in odrasli. Trik je preprost: del mleka zamenjamo z mineralno vodo, ki poskrbi, da so palačinke puhasto lahke, mehke in nežno zapečene na robovih. Priprava je hitra, okus pa ostane tisti domač, ki diši po prostih jutrih, družinskih zajtrkih in toplih spominih. Idealen recept za sladke ali slane nadeve – od marmelade do skute ali zelenjavnih polnil.

Sestavine za palačinke z mineralno vodo (za približno 10 palačink)

  • 2 jajci
  • 250 g moke
  • 250 ml mleka
  • 200 ml mineralne vode (npr. Radenska)
  • 1 žlica sladkorja
  • ščepec soli
  • olje za peko

Postopek

1V večji posodi ubijte jajci, prilijte mleko in mineralno vodo. Dodajte sladkor ter ščepec soli in z metlico dobro premešajte, da se sestavine povežejo.

2Moko dodajajte postopoma, da dobite gladko maso brez grudic. Če želite debelejše palačinke, naj bo masa nekoliko gostejša; za tanke palačinke pa redkejša.

3Testo pustite počivati 10 minut, da moka nabrekne. Pred peko ga ponovno premešajte in po potrebi prilagodite gostoto z malo mleka ali mineralne vode.

4Ponev dobro segrejte in rahlo premažite z oljem. Z zajemalko vlijte maso, jo enakomerno razporedite in pecite do zlatorjave barve. Nato palačinko obrnite in zapečete še drugo stran.

5Pečene palačinke zlagajte na krožnik in pokrijte, da ostanejo mehke. Postrezite jih s poljubnim nadevom – marmelado, čokolado, medom ali skutnim nadevom s sadjem.

Nasveti za popolne palačinke

• Za bolj aromatičen okus v maso dodajte vanilijev sladkor ali naribano limonino lupinico.
• Če pripravljate slane palačinke, sladkor izpustite in dodajte ščepec popra ali origana.
• Za najbolj enakomerno peko uporabite tanko ponev s premazom proti prijemanju.
• Po želji lahko del mleka nadomestite s kokosovim ali mandljevim mlekom za poseben okus.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Zakaj dodamo mineralno vodo?

Mehurčki v mineralni vodi poskrbijo, da so palačinke bolj rahle, zračne in mehke. Delujejo podobno kot sneg iz beljakov, a brez dodatnega dela.

Lahko testo pripravim vnaprej?

Da, masa lahko v hladilniku počaka do 12 ur. Pred peko jo dobro premešajte in po potrebi prilagodite gostoto z žlico mineralne vode.

Kaj postreči zraven?

Palačinke so odlične s klasično domačo borovničevo marmelado, karamelno omako ali preprosto s sladkorjem v prahu in rezinami limone.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite