Langaš

Znam svetuje

Langaš ali lángos je popularna ulična hrana na Madžarskem, priljubljena je tudi pri nas, predvsem v Prekmurju. Pripravljajo ga na več načinov, s krompirjem, z jogurtom ali kislo smetano. Ta tradicionalna prekmurska jed prinaša bogat okus in teksturo v vsak grižljaj.

Prekmurski langaš, s svojo mehko notranjostjo in hrustljavo skorjo, navdušuje s kombinacijo kvasnega testa, preliva iz skute in sladkastega nadeva. Ta recept, prežet s prekmursko tradicijo, prinaša na mizo okusen pridih kulinarične dediščine. Pripravite se na okusno doživetje, kjer se prepletajo sladke note in tradicionalni okusi Prekmurja.

Sestavine za langaš

  • 500 g moke
  • 1 dl mlačnega mleka
  • 1 lonček navadnega jogurta
  • 1 jajce
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke sladkorja
  • 1 kocka kvasa
  • olje za cvrtje

Česnova polivka

  • 4 stroki česna
  • 1 dl vode
  • 1 žlička soli

Postopek

1V večjo skledo presejemo moko, na sredini naredimo jamico, vanjo nalijemo mlačno mleko, primešamo sladkor in nadrobimo kvas. Pustimo 10 minut, da se kvas aktivira.

2Na obod potresemo sol, dodamo jogurt in jajce in zamesimo gladko testo. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati pol ure.

3Nato odtrgamo za pest testa in iz njega oblikujemo majhno pico z nekoliko debelejšimi robovi. Nekaj časa naj počiva. Na sredini testo prebodemo z vilicami, da se ne naredijo mehurji.

4V široki ponvi segrejemo olje za cvrtje – olja mora biti dovolj, da langaši plavajo v njem. Na obeh straneh jih ocvremo do zlato-rjave barve.

5Medtem česen olupimo in zelo drobno nasekljamo, dodamo sol in vodo in s to polivko pokapljamo vroče langaše.

6Postrežemo takoj. Lahko jih namažemo še s kislo smetano, potresemo z naribanim sirom ali s pocvrto slanino.

Priljubljena na družinskih mizah: Kljub svoji preprostosti je langaš priljubljena jed tudi doma. Velikokrat se pripravi kot družinska jed, kjer vsakdo lahko izbere svoj najljubši nadev.

Pomen v kulturi: Langaš ima pomembno mesto v kulturni dediščini številnih držav. Pogosto je del posebnih prazničnih ali družinskih obredov.

Različne vrste langaša: Glede na regijo in tradicijo obstajajo različne vrste langaša. Na primer, adjaruli khachapuri iz Gruzije je znano po tem, da ima sredinsko vdolbino, polno sira in jajca, medtem ko so nekateri langaši bolj podobni piti ali pici.

Uporaba v restavracijah: Langaš se v mnogih restavracijah zunaj tradicionalnih kuhinj po svetu pojavlja kot posebna jed ali priloga zaradi svojega okusnega in raznolikega nadeva.

Lahko je vegetarijanski ali veganski: Langaš se enostavno prilagodi vegetarijanskim ali veganskim prehranskim potrebam s pravilno izbiro nadeva. Na primer, lahko ga napolnite z zelenjavo, sirom brez živalskih proizvodov ali rastlinskimi nadomestki za meso.

Langaš je okusna in prilagodljiva jed, ki je pridobila priljubljenost po vsem svetu zaradi svoje preprostosti in bogatega okusa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite