Krhko testo

Znam svetuje

Iz krhkega testa lahko pripravimo okusne tako slane kot sladke pite. Osnovno pravilo za to fino testo je 1:2:3, karย pomeni, da vzamemo en del sladkorja, dva dela masla in tri dele moke. V veliko receptih so tudi jajce ali rumenjaki.

Pri slanih pitah sladkorja ne uporabimo,ย testo pa izboljลกamoย s kislo smetano, mlekom ali jajcem. V testo damo tudi ลกฤepec soli, pa naj bo pita slana ali sladka.

Sestavine za sladko, krhko testo

  • 250 g moke
  • 125 g hladnega masla
  • 75 g sladkorja v prahu
  • ลกฤepec soli
  • 1 rumenjak
  • 50 g kisle smetane
  • nastrgana lupinica ene neลกkropljene limone

Postopek

1V skledo presejemo moko, sladkor in sol in dobro premeลกamo. Dodamo kislo smetano, limonino lupinico in na majhne kocke narezano hladno maslo. S prsti drobimo moko in maslo. Ko ni veฤ vidnih, veฤjih koลกฤkov masla, dodamo ลกe jajce in na hitro zgnetemo testo. Oblikujemo ga v hlebฤek, zavijemo v folijo in postavimo za eno uro v hladilnik.

2Model za pito namaลพemo z maslom, lahko pa ga posujemo ลกe z drobtinicami ali moko. Testo razvaljamo na velikost modela + roba.

3Razvaljano testo previdno prestavimo v pekaฤ – najlaลพje to naredimo kar z valjarjem. Nanj ovijemo testo in ga hitro prenesemo nad pekaฤ. Z rokami ga pritisnemo na dno in oblikujemo rob. Odveฤno testo odreลพemo. Testo mora biti enakomerno debelo pribliลพno 1/2 centimetra.

4Dno dobro prebodemo z vilicami, na testo poloลพimo peki papir in ga obteลพimo s suhim fiลพolom ali uteลพmi za slepo peko. Peฤemo 10 minut v ogreti peฤici (180ยฐC), nato odstranimo peki papir z uteลพmi in peฤemo ลกe 10 minut, da se zlato-rumeno obarva.

Nasvet

ฤŒe se nam testo preveฤ lomi ter ga ne moremo lepo razvaljati in prenesti v pekaฤ, ga nareลพemo na enakomerno debele rezine, tretjino pa pustimo za rob. Na pekaฤ razporedimo rezine in jih potlaฤimo, da pokrijemo dno. Iz ostanka naredimo svaljek, ki ga pritisnemo na obod in s prsti oblikujemo rob. Takลกno lomljene testa se rado zgodi, ko so v testu mleti oreลกฤki.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite