Ajdove žemljice – hrustljave zunaj, mehke znotraj in polne pristnega okusa

Znam svetuje

Ajdove žemljice – hrustljave zunaj, mehke znotraj in polne pristnega okusa so odlična izbira za vsak dan, ko želite nekaj domačega in zdravega. Ajdova moka poskrbi za rahlo oreškast okus, bela moka pa doda pravo mehkobo in zračnost. To so žemljice, ki jih boste spekli enkrat – in potem nikoli več ne boste kupovali tistih iz trgovine. Odlične so za zajtrk, sendvič za v službo ali kot priloga k juham in enolončnicam.

Sestavine za ajdove žemljice (za približno 8 kosov)

  • 300 g bele moke
  • 200 g ajdove moke
  • 250 ml vrele vode
  • 110 ml mlačnega mleka
  • 1/2 kocke kvasa (ali 1 zavitek suhega kvasa)
  • 1 žlička soli
  • 3 žlice oljčnega olja

Postopek priprave ajdovih žemljic

1Ajdovo moko prelijte z vrelo vodo in dobro premešajte, da se popolnoma navlaži. Pustite, da se ohladi na sobno temperaturo. Medtem v mlačno mleko nadrobite kvas, premešajte in pustite stati približno 10 minut, da se aktivira.

2V večji posodi združite ohlajeno ajdovo zmes, belo moko, sol, oljčno olje in mleko s kvasom. Zamesite gladko, elastično testo – lahko z roko ali z nastavkom za testo na mešalniku. Če je testo preveč gosto, dodajte še malo mlačnega mleka.

3Testo pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati približno eno uro, da se količina podvoji. Nato ga na rahlo pomokani površini premesite in razdelite na 8 enakih kosov. Oblikujte kroglice in jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko.

4Žemljice ponovno pokrijte in pustite vzhajati še 20–30 minut. Pred peko jih po dolgem rahlo zarežite z ostrim nožem, da bodo med peko lepo razprle skorjico.

5Pečico segrejte na 200 °C in žemljice pecite približno 20 minut, dokler ne dobijo zlato rjave barve. Ko potrkate po dnu žemljice, mora zveneti votlo – to pomeni, da so pečene.

Nasveti za popolne ajdove žemljice

• Če želite še bolj aromatičen okus, lahko polovico vode zamenjate s kislo smetano ali jogurtom.
• Pred peko žemljice lahko premažete z jajcem in posujete s semeni (sončnična, lanena, sezamova).
• Za hrustljavejšo skorjico v pečico postavite posodico z malo vode – para bo poskrbela za lep zunanji sloj.
• Žemljice lahko zamrznete in kasneje pogrejete v pečici – kot sveže pečene!

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali lahko uporabim samo ajdovo moko?

Ne priporočamo. Samo ajdova moka ne vsebuje glutena, zato bi bile žemljice zbite in manj zračne. Kombinacija z belo moko zagotovi popolno teksturo.

Kaj lahko uporabim namesto mleka?

Lahko uporabite vodo ali rastlinski napitek (npr. mandljev ali ovsen), če želite žemljice brez mlečnih izdelkov.

Kako dolgo ostanejo sveže?

Najboljše so prvi dan, a če jih hranite v zaprti posodi, bodo mehke še naslednji dan. Za daljše shranjevanje jih lahko zamrznete in pozneje pogrejete.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite