Ruski boršč. Prepiri o tem, kdo točno je zaslužen za izum boršča, še dandanes ni končan. Za svojo narodno jed ga smatrajo tako Ukrajinci, Poljaki, kot tudi Rusi, Litovci in Romuni. Vsak narod boršč pripravlja malce drugače, na svoj poseben način.
Gre za razkošje barv, okusov in topline v eni sami skledi. Ta krepka in srčna jed je kulinarična ikona ruske kuhinje, ki je osvojila srca po vsem svetu. Boršč je poln zelenjave, ki se kuha do mehkega, ustvarjajoč bogato juho, obarvano z živahnimi rdečimi odtenki. Ključni sestavini boršča sta rdeča pesa in zelje, ki mu dajeta osnovno sladkasto noto, hkrati pa dopolnjujeta z izjemnimi hranilnimi vrednostmi.
V tej različici boršča dodamo še šunko (lahko bi dodali tudi goveje meso), ki se počasi kuha, da sprosti svoje arome. Zelišča, kot so peteršilj in koper, pa dodajo svežino in pikanten okus. Boršč je jed, ki se z vsakim požirkom pogreje dušo, saj ima globoko bogastvo okusov, ki jih je težko opisati. Sladkobni okus rdeče pese se prepleta z rahlo kislim zeljem, obogatenim z mesnimi notami, ustvarjajoč edinstveno harmonijo, ki bo prebudila vaše brbončice.
Postrežemo ga lahko s kislo smetano in svežim kruhom, ki ga pomakamo v vročo juho, ali pa ga jemo samostojno kot celoten obrok. Boršč je okusen, hranljiv in prilagodljiv – prilagajate ga lahko zelenjavi, ki jo imate pri roki. Ta kulinarična klasika je resnično čarobna in vam bo zagotovo pričarala toplino in užitek v hladnejših dneh.
Sestavine za ruski boršč
- 50 g maščobe
- 200 g korenja
- 200 g peteršiljeve korenine
- 200 g zelene
- 100 g krompirja
- 1 čebula
- 200 g svežega zelja
- 150 g rdeče pese
- 1 žlica paradižnikove mezge
- žlička moke
- jušna osnova
- 60 g šunke
- sol poper
- kis ali vino
- 3 žlice kisle smetane
- peteršilj, koper
Postopek
1V loncu maščobo segrejemo innna njej popražimo čebulo, korenje, peteršilj in zeleno. Takoj posolimo in potresemo z žličko moke ter mešamo, dokler moka ne pozlati.
2Zalijemo z jušno osnovo, dodamo nerezano zelje, peso, paradižnik, na kocke narezan krompir in pustimo počasi vreti.
3Ko je boršč kuhan, ga okisamo, mu dodamo na rezance narezano šunko, prilijemo še vodo, v kateri smo kuhali šunko ali katero drugo meso. Dodamo še kislo smetano in obarvamo s sokom rdeče pese (peso naribamo na ribež). Za konec posipamo s sesekljanim peteršiljem ali koprom.