Prebranec s slanino

Znam svetuje

Prebranec s slanino pripravimo v peฤici. Pomembno je, da v posodo, v kateri peฤemo prebranec, slanino oziroma klobaso dodamo proti koncu peฤenja.

Prebranec ali prebranac je tradicionalna balkanska jed, v osnovi pripravljena iz belega fiลพola, ฤebule, soli, popra in olja. Peฤe se v ognjevarni posodi, pripravljen pa je, ko se zgosti oziroma postane kaลกast.

Med vrstami fiลพola nam je najbolj pri roki fiลพol tetovac. Ima bogat, oreลกkast okus in teksturo, zaradi ฤesar je priljubljen v razliฤnih juhah, enolonฤnicah in omakah. Uporablja se v ลกtevilnih tradicionalnih balkanskih jedeh, kot so ฤorba, fiลพol v omaki, golaลพ in enolonฤnica. Prav tako se lahko uporablja v hladnih solatah.

Fiลพol tetovac je bogat vir beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov ter je pomemben del prehrane v teh regijah.

Sestavine za prebranec s slanino

  • 700 g suhega belega fiลพola
  • 500 g ฤebule
  • 200 ml oljฤnega olja
  • suhi majaron, timijan, zelena
  • 2 polni ลพlici mlete, rdeฤe paprike
  • peterลกilj in lovor
  • 2 stroka ฤesna
  • sol
  • poper
  • 6-7 rezin domaฤe suhe klobase ali slanine

Postopek

1Fiลพol ฤez noฤ namoฤimo v vodi – dodamo je dvakrat veฤ, kot je fiลพola. Zjutraj vodo izlijemo, nalijemo znova dvakrat veฤ sveลพe vode in fiลพol zaฤnemo kuhati. Kuha naj se 1 uro. Zrna ne smejo biti povsem kuhana. Ko je fiลพol kuhan, ga odcedimo in privarฤujemo dobra 2 dcl vode, v kateri se je kuhal.

2Medtem ko se fiลพol kuha, ฤebulo nareลพemo na tanjลกe krogce, ji dodamo olje, suhe zaฤimbe in pol kozarca sveลพe vode. Pustimo, naj se pokuha. Ko vidimo, da je nekaj vode izparelo, dodamo rdeฤo papriko in meลกamo. Paprika in ฤebula se morata povezati, ko pa se zaฤneta malo lepiti na dno posode, ugasnemo ogenj.

3Vzamemo ognjevarno ali glineno posodo in to, kar smo skuhali, damo noter. Torej plast ฤebule in plast fiลพola. V zmes dodajte lovorjev list, list peterลกilja, res zmerno soli, saj bo slana ลพe klobasa, ki jo bomo dali noter, ter po ลพelji poper. Zalijemo z 2 dcl vode, ki nam je ostala od kuhanja fiลพola in vse premeลกamo.

4Ognjevarno ali glineno posodo damo v hladno peฤico in jo priลพgemo na 200 stopinj Celzija. Prebranec naj se peฤe pribliลพno 1 uro do 1 uro in pol oziroma dokler ne postane gost in kaลกast.  

Prehranske vrednosti fiลพola

Fiลพol je zelo hranljiva hrana, ki vsebuje ลกtevilne pomembne hranilne snovi:

Beljakovine: Fiลพol je odliฤen vir rastlinskih beljakovin. Vsebuje pribliลพno 20-25% beljakovin glede na suho teลพo, kar ga uvrลกฤa med eno najbolj beljakovinsko bogatih rastlinskih ลพivil.

Vlaknine: Fiลพol je bogat z vlakninami, ki so pomembne za prebavo in sploลกno zdravje. Vlaknine pomagajo uravnavati prebavni sistem in lahko prispevajo k obฤutku sitosti.

Ogljikovi hidrati: Fiลพol vsebuje ogljikove hidrate, ki so pomemben vir energije. Vendar ima niลพji glikemiฤni indeks, kar pomeni, da ne povzroฤa hitrih nihanj krvnega sladkorja.

Vitamini: Fiลพol je dober vir vitaminov, zlasti vitaminov skupine B, kot sta folna kislina in tiamin. Prav tako vsebuje vitamin K.

Minerali: Fiลพol vsebuje ลกtevilne minerale, vkljuฤno z ลพelezom, magnezijem, fosforjem in kalijem. Kalij je pomemben za uravnavanje krvnega tlaka.

Antioksidanti: Fiลพol vsebuje antioksidante, kot so flavonoidi in polifenoli, ki pomagajo zaลกฤititi celice pred prostimi radikali in zmanjลกujejo vnetje.

Nizko vsebnost maลกฤob: Fiลพol ima nizko vsebnost nasiฤenih maลกฤob, kar ga naredi za zdravo izbiro za tiste, ki ลพelijo nadzorovati vnos maลกฤob.

Koristi za srce: Redno uลพivanje fiลพola je povezano z zmanjลกanim tveganjem za srฤne bolezni in zniลพanim krvnim tlakom.

Nizka kaloriฤnost: Fiลพol ima razmeroma nizko kaloriฤno vrednost, zato je odliฤna izbira za tiste, ki ลพelijo ohranjati telesno teลพo.

Fiลพol je vsekakor pomemben del uravnoteลพene prehrane, zlasti za vegetarijance in vegane, saj je bogat vir rastlinskih beljakovin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite