Kremasta grahova juha je polnega okusa in lepe barve, pa še zdrava. Grah namreč pomlajuje telo od znotraj, saj ima veliko hranilnih snovi: magnezij, železo in baker, ki sodelujeta kot ekipa, saj baker pomaga železu, da se sprosti v krvi, ter mangan. Z uživanjem graha si krepimo okostje, preprečujemo osteoporozo, izboljša presnovo.
Sestavine za kremasto grahovo juho
- 300 g izluščenega graha
 - 300 g krompirja
 - 60 g maščobe
 - 100 g čebule
 - strok česna
 - šopek peteršilja
 - sol
 - poper
 - ščepec sladkorja
 - kisla smetana ali jogurt
 
Postopek
1Čebulo nasekljamo in prepražimo v posodi, v kateri bomo kuhali juho. Ko zadiši, dodamo še nasekljan česen. Krompir olupimo, narežemo na večje kocke in ga prav tako prepražimo s čebulo in česnom. Naj se malo prepraži, nakar vse zalijemo s hladno vodo, solimo, popramo in kuhamo, da bo krompir mehak. Ko je kuhan, ga z vilicami pretlačimo in pokritega pustimo v tekočini.
2Na maščobi dušimo grah in mu med dušenjem dodamo ščep sladkorja in zeleni peteršilj. Če je potrebno, ga zalijemo z malo vodo, ravno toliko, da se ne prismodi.
3Ko je grah mehak, ga dodamo vročemu, kuhanemu krompirju in juho spasiramo. Dodamo tudi eno žlico kisle smetane, jogurta ali mleka.