Vstopimo v čarobni svet jeseni s prefinjeno jedjo, ki bo vaše okusne receptorje popeljala v nebeško doživetje. Kostanjeva juha, sladka in omamno dišeča, je kot narejena za hladnejše dni, ko se narava odene v tople odtenke rdeče, oranžne in rumene.
Ta jesenska poslastica združuje bogat okus kostanja z nežno sladkostjo, ki bo navdušila vaše brbončice. Zajemite košček tega okusnega užitka in dovolite, da vas kostanjeva juha popelje v toplo naročje jesenskega udobja.
Sestavine za kostanjevo juho
- 400 g kostanja
- 1 šopek peteršilja
- 1 rdeča čebula
- 3 stroki česna
- 1 žlica masla
- 500 ml jušne osnove
- 3 ščepce soli
- 2 ščepca mletega črnega popra
- 100 ml nadomestka smetane (rižev, ovseni …)
Postopek
1Kostanj stresemo na večje cedilo in ga na hitro oplaknemo. Na kuhalnik pristavimo lonec s približno enim litrom vode. Vanj stresemo kostanj, ki ga približno eno uro kuhamo na zmernem ognju. Ko je pripravljen, ga olupimo.
2Operemo peteršilj. Nekaj vejic prihranimo za okras, ostale osmukamo. Čebulo in česen olupimo ter ju na drobno nasekljamo. Na kuhalnik pristavimo kozico, v kateri raztopimo maslo. Na maslu približno 5 minut pražimo čebulo in česen.
3Prilijemo jušno osnovo in dodamo kuhan kostanj. Po okusu začinimo s soljo in poprom ter kuhamo približno 20 minut. Pet minut pred koncem kuhanja dodamo tudi nadomestek smetane. Nato pripravljeno juho prelijemo v večjo posodo in jo s paličnim mešalnikom zmiksamo do gladkega.
4Juho serviramo v krožnike, jo okrasimo s peteršiljem in ponudimo.