Kisle kumarice po navadi jemo v sendviฤih in zraven narezkov, kaj pa v juhi? Tale kremna krompirjeva juha s kislimi kumaricami, smetano in zaฤinjena s koprom je preprosto odliฤna.
Juha s kislimi kumaricami in njen okus
Okus juhe s kislimi kumaricami je unikaten in ponuja uravnoteลพeno kombinacijo razliฤnih okusov, ki se lepo prepletajo:
- Kislost kislih kumaric: Najprej opazite rahlo kiselkast okus, ki ga prinaลกajo kisle kumarice. Ta kiselkast okus je osveลพujoฤ in pikanten.
- Bogatost in kremastost: Juha je bogata in kremasta zaradi krompirja, korenja in kisle smetane. To ji daje polnost okusa in neลพno sladko noto.
- Zelenjavna osnova: Okus krompirja in korenja je prisoten, vendar ne prevladuje. Dodaja neลพno, blago sladkost in teksturo juhi.
- Aromatiฤne note kopra: Sveลพ koprc v juhi doda nekoliko zeliลกฤno aromo in sveลพino.
- Slano in zaฤinjeno po okusu: Po potrebi lahko dodate sol in poper, da uravnoteลพite okus in ga prilagodite svojim preferencam.
Skupaj tvorijo harmoniฤno kombinacijo okusov, ki je hkrati bogata, osveลพujoฤa in pikantna.
Kakลกne kumarice izberemo za vlaganje?
Pri izbiri kumaric za vlaganje je pomembno izbrati sorte, ki so primerne za ta namen in bodo dale okusne in hrustljave kisle kumarice. Tukaj je nekaj lastnosti, na katere morate paziti pri izbiri kumaric za vlaganje:
- Velikost: Izberite manjลกe kumare, saj so manj fibrozne in bodo bolje zadrลพale hrustljavost. Najbolje je, da izberete kumare, dolge pribliลพno 7-10 centimetrov.
- Zrelost: Za vlaganje izberite sveลพe kumare, ki ลกe niso popolnoma zrele. Kumare naj bodo trde in ฤvrste. Preveฤ zrele kumare lahko postanejo mehke in manj hrustljave po vlaganju.
- Bela konica: Preverite konice kumaric. Izogibajte se kumaricam z rumenkastimi ali oranลพnimi konicami, saj to kaลพe na preveliko zrelost.
- Koลพa: Kvalitetne kumare za vlaganje imajo gladko in brezhibno koลพo. Izogibajte se kumaricam z gubami, madeลพi ali poลกkodbami.
- Debelina stene: Boljลกe so kumare z debelejลกimi stenami, saj bodo bolje ohranile hrustljavost po vlaganju.
- Brez grenkobe: Poskusite majhen koลกฤek kumare, da preverite, ali so grenke. Grenkoba je znak, da so kumare zelo zrele in morda niso primerne za vlaganje.
- Sveลพina: ฤe je mogoฤe, izberite sveลพe lokalno pridelane kumare, saj bodo verjetno bolj hrustljave in okusne.
Poleg teh nasvetov je pomembno tudi, da kumare dobro operete in pripravite pred vlaganjem. Lahko jih nareลพete na rezine, ฤetrtine ali pustite cele, odvisno od vaลกih preferenc in recepta. S pravilno izbiro in pripravo kumaric boste lahko uลพivali v okusnih in hrustljavih kislih kumaricah.
Vlaganje kumaric je tradicionalna metoda konzerviranja, ki ima veฤ prednosti:
- Podaljลกanje trajnosti: Z vlaganjem kumarice ostanejo sveลพe in uลพitne dlje ฤasa. Konzerviranje v kisu ali slanici zavira rast bakterij in drugih mikroorganizmov, ki bi lahko povzroฤili gnitje.
- Ohranjanje okusa in teksture: Pravilno vlagane kumare ohranijo svoj hrustljav okus in teksturo, kar jih naredi okusne za uลพivanje tudi zunaj sezone.
- Raznolikost jedi: Vlagane kumare so odliฤen dodatek razliฤnim jedem, kot so sendviฤi, burgerji, solate, juhe in prigrizki. Dodajo pikantnost in hrustljavost, ki obogatijo okus jedi.
- Ohranjanje hranil: Med vlaganjem se veฤina hranil v kumaricah ohrani, kar omogoฤa, da so ลกe vedno precej hranljive.
Vlagane kumare so veฤ kot le konzervirani prigrizek. So del kulinariฤne dediลกฤine in omogoฤajo, da uลพivate v okusih kumaric ฤez vse leto.
Prehranska vrednost juhe s kislimi kumaricami
Prehranska vrednost enega obroka juhe (ฤe recept delimo na 4 enake porcije):
- Kalorije: Pribliลพno 250-300 kcal
- Beljakovine: Pribliลพno 5-7 g
- Ogljikovi hidrati: Pribliลพno 20-25 g
- Maลกฤobe: Pribliลพno 15-20 g
- Prehranske vlaknine: Pribliลพno 3-5 g
Juha s kislimi kumaricami je zmerno kaloriฤna, vsebuje nekaj beljakovin in ogljikovih hidratov ter zmerno koliฤino maลกฤob.
Sestavine za juho s kislimi kumaricami
- 1/2 kg krompirja
- 250 g korenja
- 1,2 l juลกne osnove
- 40 g masla
- 2 veliki ฤebuli
- 1 lonฤek kisle smetane
- 2 ลพlici sveลพega kopra
- 120 g kislih kumaric
- sol
- poper
Postopek
1ฤebulo olupimo in drobno nasekljamo, korenฤek ostrgamo in nareลพemo na majhne kocke, olupimo krompir in ga prav tako nareลพemo na majhne koลกฤke.
2V veฤjem loncu razpustimo maslo, na njem poduลกimo ฤebulo, ki smo jo malo posolili, da se prej razpusti. Dodamo koper in duลกimo ลกe nekaj minut.
3Dodamo ลกe krompir in korenฤek, pustimo, da se malo prepraลพita, saj tako izpustita veฤ okusa. Zalijemo z vroฤo juลกno osnovo in kuhamo pribliลพno 15 minut, da se krompir in korenje skuhata.
4Medtem drobno nareลพemo kumarice.
5ฤe ลพelimo bolj gosto juho, polovico krompirja in korenja pretlaฤimo. Ko je krompir kuhan, dodamo ลกe kisle kumarice, poskusimo, ฤe je juha dovolj zaฤinjena, dodamo poper in kuhamo ลกe 10 minut.
7Primeลกamo kislo smetano in postreลพemo.