Juha s kislimi kumaricami

Znam svetuje

Kisle kumarice po navadi jemo v sendviฤih in zraven narezkov, kaj pa v juhi? Tale kremna krompirjeva juha s kislimi kumaricami, smetano in zaฤinjena s koprom je preprosto odliฤna.

Juha s kislimi kumaricami in njen okus

Okus juhe s kislimi kumaricami je unikaten in ponuja uravnoteลพeno kombinacijo razliฤnih okusov, ki se lepo prepletajo:

  1. Kislost kislih kumaric: Najprej opazite rahlo kiselkast okus, ki ga prinaลกajo kisle kumarice. Ta kiselkast okus je osveลพujoฤ in pikanten.
  2. Bogatost in kremastost: Juha je bogata in kremasta zaradi krompirja, korenja in kisle smetane. To ji daje polnost okusa in neลพno sladko noto.
  3. Zelenjavna osnova: Okus krompirja in korenja je prisoten, vendar ne prevladuje. Dodaja neลพno, blago sladkost in teksturo juhi.
  4. Aromatiฤne note kopra: Sveลพ koprc v juhi doda nekoliko zeliลกฤno aromo in sveลพino.
  5. Slano in zaฤinjeno po okusu: Po potrebi lahko dodate sol in poper, da uravnoteลพite okus in ga prilagodite svojim preferencam.

Skupaj tvorijo harmoniฤno kombinacijo okusov, ki je hkrati bogata, osveลพujoฤa in pikantna.

Kakลกne kumarice izberemo za vlaganje?

Pri izbiri kumaric za vlaganje je pomembno izbrati sorte, ki so primerne za ta namen in bodo dale okusne in hrustljave kisle kumarice. Tukaj je nekaj lastnosti, na katere morate paziti pri izbiri kumaric za vlaganje:

  1. Velikost: Izberite manjลกe kumare, saj so manj fibrozne in bodo bolje zadrลพale hrustljavost. Najbolje je, da izberete kumare, dolge pribliลพno 7-10 centimetrov.
  2. Zrelost: Za vlaganje izberite sveลพe kumare, ki ลกe niso popolnoma zrele. Kumare naj bodo trde in ฤvrste. Preveฤ zrele kumare lahko postanejo mehke in manj hrustljave po vlaganju.
  3. Bela konica: Preverite konice kumaric. Izogibajte se kumaricam z rumenkastimi ali oranลพnimi konicami, saj to kaลพe na preveliko zrelost.
  4. Koลพa: Kvalitetne kumare za vlaganje imajo gladko in brezhibno koลพo. Izogibajte se kumaricam z gubami, madeลพi ali poลกkodbami.
  5. Debelina stene: Boljลกe so kumare z debelejลกimi stenami, saj bodo bolje ohranile hrustljavost po vlaganju.
  6. Brez grenkobe: Poskusite majhen koลกฤek kumare, da preverite, ali so grenke. Grenkoba je znak, da so kumare zelo zrele in morda niso primerne za vlaganje.
  7. Sveลพina: ฤŒe je mogoฤe, izberite sveลพe lokalno pridelane kumare, saj bodo verjetno bolj hrustljave in okusne.

Poleg teh nasvetov je pomembno tudi, da kumare dobro operete in pripravite pred vlaganjem. Lahko jih nareลพete na rezine, ฤetrtine ali pustite cele, odvisno od vaลกih preferenc in recepta. S pravilno izbiro in pripravo kumaric boste lahko uลพivali v okusnih in hrustljavih kislih kumaricah.

Vlaganje kumaric je tradicionalna metoda konzerviranja, ki ima veฤ prednosti:

  1. Podaljลกanje trajnosti: Z vlaganjem kumarice ostanejo sveลพe in uลพitne dlje ฤasa. Konzerviranje v kisu ali slanici zavira rast bakterij in drugih mikroorganizmov, ki bi lahko povzroฤili gnitje.
  2. Ohranjanje okusa in teksture: Pravilno vlagane kumare ohranijo svoj hrustljav okus in teksturo, kar jih naredi okusne za uลพivanje tudi zunaj sezone.
  3. Raznolikost jedi: Vlagane kumare so odliฤen dodatek razliฤnim jedem, kot so sendviฤi, burgerji, solate, juhe in prigrizki. Dodajo pikantnost in hrustljavost, ki obogatijo okus jedi.
  4. Ohranjanje hranil: Med vlaganjem se veฤina hranil v kumaricah ohrani, kar omogoฤa, da so ลกe vedno precej hranljive.

Vlagane kumare so veฤ kot le konzervirani prigrizek. So del kulinariฤne dediลกฤine in omogoฤajo, da uลพivate v okusih kumaric ฤez vse leto.

Prehranska vrednost juhe s kislimi kumaricami

Prehranska vrednost enega obroka juhe (ฤe recept delimo na 4 enake porcije):

  • Kalorije: Pribliลพno 250-300 kcal
  • Beljakovine: Pribliลพno 5-7 g
  • Ogljikovi hidrati: Pribliลพno 20-25 g
  • Maลกฤobe: Pribliลพno 15-20 g
  • Prehranske vlaknine: Pribliลพno 3-5 g

Juha s kislimi kumaricami je zmerno kaloriฤna, vsebuje nekaj beljakovin in ogljikovih hidratov ter zmerno koliฤino maลกฤob.

Sestavine za juho s kislimi kumaricami

  • 1/2 kg krompirja
  • 250 g korenja
  • 1,2 l juลกne osnove
  • 40 g masla
  • 2 veliki ฤebuli
  • 1 lonฤek kisle smetane
  • 2 ลพlici sveลพega kopra
  • 120 g kislih kumaric
  • sol
  • poper

Postopek

1ฤŒebulo olupimo in drobno nasekljamo, korenฤek ostrgamo in nareลพemo na majhne kocke, olupimo krompir in ga prav tako nareลพemo na majhne koลกฤke.

2V veฤjem loncu razpustimo maslo, na njem poduลกimo ฤebulo, ki smo jo malo posolili, da se prej razpusti. Dodamo koper in duลกimo ลกe nekaj minut.

3Dodamo ลกe krompir in korenฤek, pustimo, da se malo prepraลพita, saj tako izpustita veฤ okusa. Zalijemo z vroฤo juลกno osnovo in kuhamo pribliลพno 15 minut, da se krompir in korenje skuhata.

4Medtem drobno nareลพemo kumarice.

5ฤŒe ลพelimo bolj gosto juho, polovico krompirja in korenja pretlaฤimo. Ko je krompir kuhan, dodamo ลกe kisle kumarice, poskusimo, ฤe je juha dovolj zaฤinjena, dodamo poper in kuhamo ลกe 10 minut.

7Primeลกamo kislo smetano in postreลพemo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite