Juha s kislimi kumaricami

Znam svetuje

Kisle kumarice po navadi jemo v sendvičih in zraven narezkov, kaj pa v juhi? Tale kremna krompirjeva juha s kislimi kumaricami, smetano in začinjena s koprom je preprosto odlična.

Juha s kislimi kumaricami in njen okus

Okus juhe s kislimi kumaricami je unikaten in ponuja uravnoteženo kombinacijo različnih okusov, ki se lepo prepletajo:

 1. Kislost kislih kumaric: Najprej opazite rahlo kiselkast okus, ki ga prinašajo kisle kumarice. Ta kiselkast okus je osvežujoč in pikanten.
 2. Bogatost in kremastost: Juha je bogata in kremasta zaradi krompirja, korenja in kisle smetane. To ji daje polnost okusa in nežno sladko noto.
 3. Zelenjavna osnova: Okus krompirja in korenja je prisoten, vendar ne prevladuje. Dodaja nežno, blago sladkost in teksturo juhi.
 4. Aromatične note kopra: Svež koprc v juhi doda nekoliko zeliščno aromo in svežino.
 5. Slano in začinjeno po okusu: Po potrebi lahko dodate sol in poper, da uravnotežite okus in ga prilagodite svojim preferencam.

Skupaj tvorijo harmonično kombinacijo okusov, ki je hkrati bogata, osvežujoča in pikantna.

Kakšne kumarice izberemo za vlaganje?

Pri izbiri kumaric za vlaganje je pomembno izbrati sorte, ki so primerne za ta namen in bodo dale okusne in hrustljave kisle kumarice. Tukaj je nekaj lastnosti, na katere morate paziti pri izbiri kumaric za vlaganje:

 1. Velikost: Izberite manjše kumare, saj so manj fibrozne in bodo bolje zadržale hrustljavost. Najbolje je, da izberete kumare, dolge približno 7-10 centimetrov.
 2. Zrelost: Za vlaganje izberite sveže kumare, ki še niso popolnoma zrele. Kumare naj bodo trde in čvrste. Preveč zrele kumare lahko postanejo mehke in manj hrustljave po vlaganju.
 3. Bela konica: Preverite konice kumaric. Izogibajte se kumaricam z rumenkastimi ali oranžnimi konicami, saj to kaže na preveliko zrelost.
 4. Koža: Kvalitetne kumare za vlaganje imajo gladko in brezhibno kožo. Izogibajte se kumaricam z gubami, madeži ali poškodbami.
 5. Debelina stene: Boljše so kumare z debelejšimi stenami, saj bodo bolje ohranile hrustljavost po vlaganju.
 6. Brez grenkobe: Poskusite majhen košček kumare, da preverite, ali so grenke. Grenkoba je znak, da so kumare zelo zrele in morda niso primerne za vlaganje.
 7. Svežina: Če je mogoče, izberite sveže lokalno pridelane kumare, saj bodo verjetno bolj hrustljave in okusne.

Poleg teh nasvetov je pomembno tudi, da kumare dobro operete in pripravite pred vlaganjem. Lahko jih narežete na rezine, četrtine ali pustite cele, odvisno od vaših preferenc in recepta. S pravilno izbiro in pripravo kumaric boste lahko uživali v okusnih in hrustljavih kislih kumaricah.

Vlaganje kumaric je tradicionalna metoda konzerviranja, ki ima več prednosti:

 1. Podaljšanje trajnosti: Z vlaganjem kumarice ostanejo sveže in užitne dlje časa. Konzerviranje v kisu ali slanici zavira rast bakterij in drugih mikroorganizmov, ki bi lahko povzročili gnitje.
 2. Ohranjanje okusa in teksture: Pravilno vlagane kumare ohranijo svoj hrustljav okus in teksturo, kar jih naredi okusne za uživanje tudi zunaj sezone.
 3. Raznolikost jedi: Vlagane kumare so odličen dodatek različnim jedem, kot so sendviči, burgerji, solate, juhe in prigrizki. Dodajo pikantnost in hrustljavost, ki obogatijo okus jedi.
 4. Ohranjanje hranil: Med vlaganjem se večina hranil v kumaricah ohrani, kar omogoča, da so še vedno precej hranljive.

Vlagane kumare so več kot le konzervirani prigrizek. So del kulinarične dediščine in omogočajo, da uživate v okusih kumaric čez vse leto.

Prehranska vrednost juhe s kislimi kumaricami

Prehranska vrednost enega obroka juhe (če recept delimo na 4 enake porcije):

 • Kalorije: Približno 250-300 kcal
 • Beljakovine: Približno 5-7 g
 • Ogljikovi hidrati: Približno 20-25 g
 • Maščobe: Približno 15-20 g
 • Prehranske vlaknine: Približno 3-5 g

Juha s kislimi kumaricami je zmerno kalorična, vsebuje nekaj beljakovin in ogljikovih hidratov ter zmerno količino maščob.

Sestavine za juho s kislimi kumaricami

 • 1/2 kg krompirja
 • 250 g korenja
 • 1,2 l jušne osnove
 • 40 g masla
 • 2 veliki čebuli
 • 1 lonček kisle smetane
 • 2 žlici svežega kopra
 • 120 g kislih kumaric
 • sol
 • poper

Postopek

1Čebulo olupimo in drobno nasekljamo, korenček ostrgamo in narežemo na majhne kocke, olupimo krompir in ga prav tako narežemo na majhne koščke.

2V večjem loncu razpustimo maslo, na njem podušimo čebulo, ki smo jo malo posolili, da se prej razpusti. Dodamo koper in dušimo še nekaj minut.

3Dodamo še krompir in korenček, pustimo, da se malo prepražita, saj tako izpustita več okusa. Zalijemo z vročo jušno osnovo in kuhamo približno 15 minut, da se krompir in korenje skuhata.

4Medtem drobno narežemo kumarice.

5Če želimo bolj gosto juho, polovico krompirja in korenja pretlačimo. Ko je krompir kuhan, dodamo še kisle kumarice, poskusimo, če je juha dovolj začinjena, dodamo poper in kuhamo še 10 minut.

7Primešamo kislo smetano in postrežemo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite