Kruh s semeni

Znam svetuje

Doma narejen kruh s semeni je seveda najboljลกi.

Sestavine za kruh s semeni

Za kruh

  • 250 g polbele pลกeniฤne moke (tip 850)
  • 250 g ฤrne pลกeniฤne moke (tip 1100)
  • 10 g soli
  • 5 g sladkorja
  • 15 g kvasa

Za meลกanico semen

  • 40 g buฤnih semen
  • 20 g sonฤniฤnih semen
  • 20 g ovsenih kosmiฤev
  • 20 g lanenih semen
  • 20 g sezamovih semen
  • 350 ml vode

Postopek

1Vsa semena damo v skledo in jih prelijemo z vodo. Namakamo jih vsaj 1 uro (to naredimo zato, da ne bodo zmanjลกevala vlage v kruhu).

2Obe vrsti moke presejemo v skledo in vanjo nadrobimo kvas. Nato dodamo sol, sladkor in namoฤena semena. Nekaj semen prihranimo za posip. Postopoma prilivamo vodo, v kateri so se namakala semena in zamesimo lepo gladko testo. Testo pustimo na pomokani delovni povrลกini pri sobni temperaturi, da pokrito vzhaja 10 do 15 minut.

3Nato testo premesimo in ga pustimo poฤivati ลกe 15 minut.

4Pripravimo koลกarico za vzhajanje kruha in jo pomokamo.

5Iz testa oblikujemo hlebec in ga namoฤimo v vodo, nato pa damo v posip iz semen. S posutim delom navzdol ga poloลพimo v pomokano koลกarico in pustimo vzhajati, da naraste za polovico.

6Vzhajan hlebec zvrnemo iz koลกarice na pekaฤ. Kruh s semeni peฤemo 35 minut pri 240ยฐC.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite