Kremna juha z mavrahi ali uลพitni smrฤki, kot je ลกe drugo poznano ime teh odliฤnih gob ฤudnega videza, je lahko pripravljena na veฤ naฤinov. Samo s sveลพimi gobami in tudi samo s posuลกenimi ali pa v kombinaciji obojih, suhih in sveลพih.
ฤe bomo juho do gladkega zmiksali s paliฤnim meลกalnikom, gobe za boljลกi okus prej prepraลพimo, izpustimo pa panceto. ฤe ลพelimo videti, kako lepi so mavrahi v juhi, jih nasekljamo na veฤje ali manjลกe kose, juhe pa seveda ne zmiksamo.
Ob koncu kuhanja lahko juho okrasimo s krutoni, ji dodamo ลพlico kisle smetane, posebej kuhane drobne testenine, ki jih zameลกamo v juho in dobimo mineลกtro, ali pa ob postreลพbi v juho dodamo sveลพe nariban kakovosten parmezan.
Sestavine za kremno juho z mavrahi
- 40 g posuลกenih mavrahov ali pa
- 300 g sveลพih mavrahov
- 1 liter piลกฤanฤje ali zelenjavne juลกne osnove ali pa zgolj vode
- 170 g bele ฤebule
- 80 g pora
- 50 g ลกalotke
- 2 stroka ฤesna
- 100 g stebelne zelene
- 80 g pancete
- 2 ลพlici oljฤnega olja
- 200 g krompirja
- 2 ลพliฤki paradiลพnikove mezge
- 3 centilitre ลกerija (po ลพelji)
- sol, poper
- 1 ลพliฤka sveลพega origana ali majarona (ali ลกฤepec suhih zeliลกฤ)
Postopek
1Posuลกene gobe namoฤimo v vodo za 30 minut. Parkrat jih moฤno premeลกamo, da morebitne smeti priplavajo na povrลกje vode. Po preteฤenem ฤasu gobe odcedimo. Sesekljamo mavrahe in jih pustimo, da poฤakajo.
2Pripravimo vse za juho. Nasekljamo ฤebulo, por in ลกalotko, ฤesen olupimo in na grobo nasekljamo. ฤe ลพelimo bolj fino narezano zelenjavo, jo damo v blender. Krompir olupimo in nareลพemo na manjลกe kocke.
3Vzamemo 3-litrski lonec. Segrejte ga, dodajte dve ลพliฤki oljฤnega olja in panceto ter praลพimo, dokler panceta ne postane hrustljava, kar traja pribliลพno 5 minut. Ko je panceta pripravljena, dodamo narezano zelenjavo, premeลกamo ter kuhamo pribliลพno 10 minut, vmes pa ลกe naprej meลกamo. Dodamo ลกe gobe, paradiลพnikovo mezgo in krompir ter kuhamo in meลกamo ลกe 5 minut.
4Dodamo tudi ลกeri in poฤakamo, da povre za polovico, nakar dodamo juho ali vodo ter zeliลกฤa, kot je majaron. Zavremo, potem zmanjลกamo ogenj in kuhamo, dokler krompir ni mehak, kar traja do 30 minut. Zaฤinimo s soljo. 10 minut pred koncem kuhanja dodamo ลกe stebelno zeleno, ki smo jo narezali na koleลกฤka.
5Postreลพemo z majhnimi testeninami, ki jih umeลกamo v juho, z naribanim parmezanom, s kruhovimi krutoni, peterลกiljem in dobrim oljฤnim oljem. ฤe juho spasiramo, ji dodamo ลพlico kisle smetane. Izbira je vaลกa. Dober tek!