Kremna juha z mavrahi

Znam svetuje

Kremna juha z mavrahi ali uลพitni smrฤki, kot je ลกe drugo poznano ime teh odliฤnih gob ฤudnega videza, je lahko pripravljena na veฤ naฤinov. Samo s sveลพimi gobami in tudi samo s posuลกenimi ali pa v kombinaciji obojih, suhih in sveลพih.

ฤŒe bomo juho do gladkega zmiksali s paliฤnim meลกalnikom, gobe za boljลกi okus prej prepraลพimo, izpustimo pa panceto. ฤŒe ลพelimo videti, kako lepi so mavrahi v juhi, jih nasekljamo na veฤje ali manjลกe kose, juhe pa seveda ne zmiksamo.

Ob koncu kuhanja lahko juho okrasimo s krutoni, ji dodamo ลพlico kisle smetane, posebej kuhane drobne testenine, ki jih zameลกamo v juho in dobimo mineลกtro, ali pa ob postreลพbi v juho dodamo sveลพe nariban kakovosten parmezan.

Sestavine za kremno juho z mavrahi

  • 40 g posuลกenih mavrahov ali pa
  • 300 g sveลพih mavrahov
  • 1 liter piลกฤanฤje ali zelenjavne juลกne osnove ali pa zgolj vode
  • 170 g bele ฤebule
  • 80 g pora
  • 50 g ลกalotke
  • 2 stroka ฤesna
  • 100 g stebelne zelene
  • 80 g pancete
  • 2 ลพlici oljฤnega olja
  • 200 g krompirja
  • 2 ลพliฤki paradiลพnikove mezge
  • 3 centilitre ลกerija (po ลพelji)
  • sol, poper
  • 1 ลพliฤka sveลพega origana ali majarona (ali ลกฤepec suhih zeliลกฤ)

Postopek

1Posuลกene gobe namoฤimo v vodo za 30 minut. Parkrat jih moฤno premeลกamo, da morebitne smeti priplavajo na povrลกje vode. Po preteฤenem ฤasu gobe odcedimo. Sesekljamo mavrahe in jih pustimo, da poฤakajo.

2Pripravimo vse za juho. Nasekljamo ฤebulo, por in ลกalotko, ฤesen olupimo in na grobo nasekljamo. ฤŒe ลพelimo bolj fino narezano zelenjavo, jo damo v blender. Krompir olupimo in nareลพemo na manjลกe kocke.

3Vzamemo 3-litrski lonec. Segrejte ga, dodajte dve ลพliฤki oljฤnega olja in panceto ter praลพimo, dokler panceta ne postane hrustljava, kar traja pribliลพno 5 minut. Ko je panceta pripravljena, dodamo narezano zelenjavo, premeลกamo ter kuhamo pribliลพno 10 minut, vmes pa ลกe naprej meลกamo. Dodamo ลกe gobe, paradiลพnikovo mezgo in krompir ter kuhamo in meลกamo ลกe 5 minut.

4Dodamo tudi ลกeri in poฤakamo, da povre za polovico, nakar dodamo juho ali vodo ter zeliลกฤa, kot je majaron. Zavremo, potem zmanjลกamo ogenj in kuhamo, dokler krompir ni mehak, kar traja do 30 minut. Zaฤinimo s soljo. 10 minut pred koncem kuhanja dodamo ลกe stebelno zeleno, ki smo jo narezali na koleลกฤka.

5Postreลพemo z majhnimi testeninami, ki jih umeลกamo v juho, z naribanim parmezanom, s kruhovimi krutoni, peterลกiljem in dobrim oljฤnim oljem. ฤŒe juho spasiramo, ji dodamo ลพlico kisle smetane. Izbira je vaลกa. Dober tek!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite