Brezov ded (Leccinum scabrum)

Znam svetuje

Brezov ded sodi v red (Leccinum), po katerem se delijo na turke in dede, ki jih loฤimo po barvi klobuฤkov. Medtem, ko so klobuฤki turkov bolj toplih barv, od oranลพnih (trepetlikov turek) do rdeฤih in rdeฤe rjavih odtenkov (lisiฤji turek), ima brezov ded klobuk bolj rjavih in sivih odtenkov. Med bolj razลกirjene in priljubljene dede pri nas sodi brezov ded.

Ime: brezov ded, brezov goban, ded, lat: (Leccinum scabrum)

Opis: klobuk je najprej polkroglast, kasneje se poฤasi ลกiri in postane nizko izboฤen (kot blazina), doseลพe ลกirino do 12 cm in ima dokaj gladek rob. Povrลกina klobuka je gladka, ลพametna, koลพica ne razpoka, v vlaลพnem vremenu je nekoliko sluzasta. Najveฤkrat je sivo rjave barve, vฤasih prevladuje siva, vฤasih rjava, ali rumeno rjav, s starostjo gobe barva obledi. Bet je pri mladi gobi moฤan, s staranjem pa postane precej vitek, visok do 15 cm, poln, trd in se pri starejลกih gobah nekoliko zoลพuje navzgor. Je svetle, belkaste barve, pokrit s ฤrnikastimi luskicami in je zato videti temnejลกi in hrapav. Trosovnica je sestavljena iz cevk, ki so sprva bele barve, kasneje sive, z drobnimi luknjicami, ki s staranjem gobe potemnijo. Trosni prah je cimetove barve. Meso je belo, ob prerezu ne potemni, kar je znaฤilno za ta rod gob. Pri mladih gobah je meso ฤvrsto, nato v klobuku postane mehko, v betu pa trdo in precej ลพilavo. Ima rahel in znaฤilen vonj po gobah, okus pa  prijeten in izjemno cenjen med ljubitelji gob.

Nabiranje: Brezov ded je mikorizna goba, ki raste v soลพitju z brezami, po kateri je tudi dobil ime. Nabiram ga lahko od poletja do jeseni, je precej pogosta goba pri nas, najpogosteje ga najdemo v listnatih gozdovih pod brezami. Je razลกirjena vrsta tako v Evropi kot tudi v Severni Ameriki.

Dedi in turki so si nekoliko podobni med seboj, vendar zamenjava med njimi ni usodna, saj so vsi uลพitni. Podoben jim je tudi gabrov dedek (Leccinellum pseudoscabrum), ki najveฤkrat uspeva na gozdnih obronkih pod gabri. Je uลพitna in okusna goba, njeno meso pa precej potemni. Klobuk  je okrasto rjavih barv z nekoliko nagubano povrhnjico, pri mladi gobi polkroลพen, kasneje se sploลกฤi in dobi nekoliko stoลพiฤasto obliko. Bet je podobne oblike kot pri brezovem dedu, nekoliko ลกirลกi pri dniลกฤu, pokrit z luskicami, ki s starostjo gobe potemnijo.

Med dedi najdemo tudi belega deda (Leccinum holopus), ki je bolj redka goba in jo najdemo jeseni pod brezami. Klobuk je najprej bel, kasneje nekoliko potemni in na nekaterih mestih zeleni. Meso je bele barve in na zraku potemni. Je redka, uลพitna in zaลกฤitena goba (na rdeฤem seznamu).

Prav tako redka goba je ฤrni ded (Leccinum melaneum), s ฤrno rjavim klobukom, visokim in ฤokatim betom, bele barve, posutim s temnimi kosmiฤi, ki so vse temnejลกi proti dniลกฤu. Za rast potrebuje precej vlaลพno podnebje, raste v soลพitju z brezami. Meso je bele barve in ob prerezu ne temni. Je neลพnega volja in prijetnega okusa.

Kaj vsebuje: Glavne sestavine brezovega deda so enake kot za veฤino uลพitnih gob: veฤinoma je sestavljen iz vode, vsebuje minimalno koliฤino maลกฤob in ogljikovih hidratov, nekaj beljakovin, po drugi strani pa pomembno koliฤino vitaminov, mineralov in drugih antioksidantov, ki so koristni za naลกe zdravje. So stimulatorji metabolizma in imunskega sistema. Kljub temu pa velja upoลกtevati pravilo, da gobe uporabljamo bolj kot dodatek jedem ali zaฤimbo, velika koliฤina lahko povzroฤi alergije ali druge teลพave.

Uporaba: Mlad brezov ded je zelo okusna in uลพitna goba, starejลกi postane mehek in sluzast, beti ลพilavi, okus pa nekoliko neprijeten. Ker meso ob prerezu ne poฤrni in ima ฤvrsto teksturo, ga imajo mnogi raje od ostalih gob tega rodu. Uporabljamo ga lahko na mnogo naฤinov, podobno kot jurฤke, v razliฤnih omakah, duลกene na maslu, peฤenega na maslu ali olju. Idealen je za gobje juhe, lepo se meลกa z drugimi vrstami gob, predvsem z vsemi ostalimi dedi, turki in gobani.

Opozorilo: brezovemu dedu ni podobna nobena neuลพitna ali strupena goba, lahko jih zamenjamo le z ostalimi dedi ali turki, ki so prav tako uลพitne gube. Nekatere vrste je pred uporabo potrebno le prekuhati in zavreฤi vodo, v kateri so se kuhale. Kljub temu pa se po gobe odpravimo le, ฤe vemo, kaj nabirati. Vse preveฤkrat se neizkuลกenemu gobarju, ki pobira vse povprek, v koลกari znajde tudi kakลกen primerek, ki je neuลพiten, ali ลกe huje strupen.

Zanimivosti:

  • Brezovega deda je prvi leta 1783 opisal Jean Baptiste Bulliard in mu dal ime Buletus scaber, leta 1821 pa ga britanski mikrobiolog Samuel Friderich Gray v svojem delu poimenuje Leccinum scabrum.
  • Etimologija imena izhaja iz latinskega leccinus, ki na sploลกno pomeni gobe, in scabrum, kar pomeni hrapav in se nanaลกa na hrapavo povrลกino beta.
  • Brezov ded je med gobarji priljubljen tudi zato, ker je manjkrat ฤrviv od gobanov.
  • Danes se daleฤ najpogosteje na naลกih kroลพnikih znajde dvotrosni kukmak (Agaricus bisporus), ki predstavlja kar 40% vseh gojenih gob.

Uลพivanje napaฤno doloฤenih gob je lahko usodno. Avtor strani ne odgovarja zaradi napaฤne, pomanjkljive ali zmotne doloฤitve posamezne gobe!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite