Origano – za pizzo in dobro zdravje

Znam svetuje

ฤŒeprav origano najbolje poznamo kot nujno zaฤimbo za pizzo, ki raste v Sredozemlju, ima ta rastlina ลกtevilne in izjemne zdravilne uฤinke – antibakterijske, antivirusne in fungicidne ter je zraven ลกe odliฤen antioksidant.

V terapiji z eteriฤnimi olji je origano na prvem mestu po svoji vsestranskosti, celo bolj od ฤajevca ali lavande. Uporabljamo ga ob urinarnih bakterijskih teลพavah, dihalnih bakterijskih in virusnih vnetjih, teลพฤ‡avah s prebavili, ob herpesu, vnetju uลกesa, grla, nosa, izkaลพe se celo ob kroniฤnem sinusitisu.

Grki so to trajnico imenovali Orosganos, gorsko veselje ali sreฤa, saj uspeva tudi na viลกjih legah, celo na 1500 metrih. V latinลกฤini nosi ime Origanum vulgare, divji origano, reฤemo mu tudi navadni origano, divji majaron ali zgolj navadna dobra misel. Prepoznamo ga po roลพnatih cvetkih, ki cvetijo od junija do septembra.

Mimogrede – origano z belimi cvetovi ni tako zdravilen kot divji origano, vendar ลกe vedno zelo uporaben v kuhinji.

Odliฤno uniฤuje bakterije

Origano ima dolgo zgodovino uporabe v kuhinji in zdravilstvu. V ljudski medicini so ga uporabljali kot naravni antibiotik, v pomoฤ pri izkaลกljevanju in ลกirjenju bronhialnih poti, zoper trebuลกne krฤe, pri vnetju sinusov, ob boleฤem grlu, vnetju uลกesa, prehladih, virozah, gripah, pri kroniฤnih teลพavah z nosom in vnetju mehurja, odliฤen pa je tudi v boju proti glivicam, kot je na primer kandida.

Bogat je z ลพelezom, magnezijem, omega 3 maลกฤobami, vitaminom A in C, vsebuje grenฤine in ฤreslovine. V origanu staย carvacrol in thymol, ki sodita v skupino fenolov in delujeta antibakterijsko. Eteriฤno olje origana je najmoฤnejลกi znani antiseptik in odliฤno sterilizira naลกe okolje in telo. ลฝe Grki so dokazali, da ubija bakterije v vodi in jo naredi znova ฤisto ter primerno za pitje.

Je odliฤen antioksidant in uspeลกen v boju proti prostim radikalom, ki povzroฤajo kardiovaskularne in cerebrovaskularne bolezni (bolezni srca, moลพgansko kap). Origano ima 42 krat veฤje antioksidativne moฤi od jabolka, 30 krat veฤje od krompirja, 12 krat moฤnejลกe od pomaranฤe in 4 krat veฤje od borovnice.

Zakaj pa je tako uฤinkovit pri prehladih in vnetjih sinusov? Ker je antibiotik in fungicid, torej zdravi vnetja in uniฤuje bakterije, obenem pa tudi glive, ki spodbujajo kroniฤna vnetja in pretiran nastanek sluzi. Klasiฤni antibiotiki delujejo na bakterije, origano pa tudi na glive, zato je dvojno koristen.

Pri samozdravljenju je potrebno biti previden in olje uลพivati v razredฤeni obliki, otroci in noseฤnice pa so lahko tudi preobฤutljive na origano.

Ne gre ga kot zdravilni pripomoฤek niti jemati soฤasno z drugimi rastlinami iste druลพine, kot so navadni oลพepek (Hyssopus off.),ย majaron (Origanum majorana), mentaย (Mentha piperita’),ย bazilikaย (Ocicum basilicum),ย ลพajbeljย (Salvia off.) in lavandaย (Lavendula off.).

Olja ne maลพemo preblizu oฤem, genitalijam ali ranicam na koลพi, ne dajemo ga niti na lepotne pike in pege.

Origano v kuhinji

Origano ima moฤan okus, ki s suลกenjem postaja vse moฤnejลกi. Sveลพega je najbolje dodati ob koncu priprave jedi, medtem ko suลกeni potrebuje vsaj 15 minut kuhanja, preden res sprosti svoj okus. Ta se seveda razlikuje tudi od tega, kjer je origano rasel, v kakลกnio prsti. Ne nazadnje poznamo ฤez 20 vrst origana.

Odliฤno se razume z baziliko in paradiลพnikom, prav tako s ฤilijem, ter se rad druลพi s ฤesnom, ฤebulo, timijanom, peterลกiljem, z majaronom in roลพmarinom v mesno-zelenjavnih jedeh.

Ustreza mu druลพba buฤk, cvetaฤe, jajฤevcev, ki jim kot zaฤimba res lepo izpostavi, brez zadrลพkov pa ga dodamo k zeleni papriki, korenju, krompirju, artiฤokam, mladi koruzi. Riba z origanom dobi nepozaben okus. Brez skrbi ga dodamo v solate, k mesu z roลกtilja, jedem iz divjaฤine, jagnjetine, perutnine, v chili con carne ter ลกe k jajcem, sirnim jedem in sveลพemu siru, krompirju, stroฤnicam.

Nasvet …

… kot zaฤimbo ga lahko tudi zamrznemo, svoj okus bo ohranil do 12 mesecev.

ฤŒe te zanima …

… na trgu je moลพno kupiti sorte, kot so:

  • diลกeฤi origano (Origanum vulgareย aromata’), ki polno aromo razvije ลกele v posuลกenem stanju.
  • dobra misel ali divji origano (Origanum vulgare), avtohtoni slovenski origano, ki prihaja z Gorenjske s 1500 metrov nadmorske viลกine, je odporen na mraz in na suลกo. ย 
  • grลกki origano (Origanum vulgare ssp. hirtum), podvrst origana iz visokogorja Grฤije, ves je dlakav, odporen na suลกo, intenzivne arome.
  • majaron ali vrtni origano (Origanum majorana) je starim Grkom in Rimljanom predstavljal simbol sreฤe, ฤeprav je obฤutljiv na mraz in ga v naลกem zmernem podnebju gojimo kot enoletnico.
  • kretski origano (Origanum dictamnus), ki raste zgolj na Kreti, je tudi zdravilen, poseben videz pa dajejo volnati listi in roลพnata socvetija. ย ย ย ย ย ย ย ย 
  • marquerita origano (Origanum vulgareย marguerite), bogate arome in kot naravnost za pizzo margerito.
  • pekoฤi origano (Origanum vulgare diabolo) ima pekoฤ vsak koลกฤek lista.
  • pisanolistni origano (Origanum vulgareย variegata), poseben s svojimi belo obrobljeni listi.
  • trajni majaron ali pritlikavi origano (Origanum vulgareย compactum), origano, ki ostane majhen in ima okus po majaronu.
  • zlati origano (Origanum vulgareย aurea), ki je ves svetel z blago prisotno aromo.
  • kubanski origano ali muลกkatna zel ali afriลกki muลกkat ali hung ฤan ali ลกpanski timijan (Plectranthus ambonicus) ni origano, vendar ima moฤan vonj, ki je podoben origanu. Uporablja se tudi v zdravilstvu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite