Poletni in jesenski goban oziroma poletni in jesenski jurček

Znam svetuje

Si že našel/la poletnega jurčka? V Sloveniji se je gobarstvo zelo razširilo in velikokrat, posebej ob vikendih, je gozd poln obiskovalcev. Jurček velja za kralja gob.

Boletus reticulatus oziroma po domače poletni jurček. Pri nas lahko prve nabiramo že v drugi polovici maja in vse do sredine jeseni. Rad ima listnate in mešane gozdove. Predvsem gozd bogat s hrastom, kostanjem, bukvijo in lesko. Njegov mogočen, žameten klobuk v ruši rad razpoka. Klobuk je načeloma svetlo rjav, vendar pogosto naletimo na gobane, ki imajo temen klobuk. Trosovnica – spodnji del klobuka je najprej bele barve. Z dozorevanjem postaja vse bolj rumene in na koncu zelene barve. Bet (pecelj) je trebušat, rjavkast in ima značilno mrežico. Starejši kot je, bolj je valjaste oblike. Meso je belo, dišeče in na prerezu ne pomodri.

Za slajšo zimo, si lahko pripravite za ozimnico posušene jurčke in jih dodajate jedem.

Najbolj poznata vrsta pri nas je jesenski jurčekBoletus edulis.

Razlika med poletnim in jesenskim jurčkom je ta, da ima jesenski gladek klobuk. Kadar je veliko vlage, je klobuk masten in malce lepljiv. Za razliko od poletnega, jesenski goban raste v bolj iglastem delu gozda. V bližini smreke in jelke. Prvega lahko najdemo že julija, a bolj verjetno je, da ga bom našli v avgustu. Bera jesenskega jurčka lahko traja vse do konca novembra.

Pravilno zamrznjeni jurčki bodo trajali dlje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite